Vijesti iz sporta

Izvještaj BBK Finish sa utrke XCO Podbadanj 2010

Treća utrka za kup Hrvatske, 9.utrka XC Podbadanj 2010 održala se na biciklističkoj stazi u zaleđu Crikvenice na području Kamenjaka u nedjelju 23. maja. U utrci su nastupili takmičari iz Hrvatske, Slovenije, Italije i kao jedini iz BiH biciklisti BBK Finish iz Zenice. U kategoriji ELITE vozili su Senad Džidić i Emir Baručija, a u kategoriji U23 startao je Asmir Odobašić. Utrku je vozilo 180 biciklista u svim kategorijama. Staza je nazvana olimpic cross. Teška i tehnički jako zahtijevna staza sa jednakim omjerom uspona i spusta, po svim vrstama terena, odlično obilježena i utabana pružila je zadovoljstvo svim takmičarima.
Stazu dugu 5000 metara biciklisti Elite kategorije vozili su sedam puta, ukupno 35 km. Najbolji vozač utrke bio je opet iz inozemstva, ovaj put to je bio Matjaž Budin iz kluba MBK Orbea, Črni Vrh s vremenom 1:49:01.Najbolji hrvatski vozač bio je Đani Simčić iz BGK Tuškanac iz Zagreba čime je potvrdio svoje prvo mjesto u kategoriji Elite u Kupu Hrvatske. Treće mjesto je zauzeo Pavao Roset iz BK Kalorija. U kategoriji mlađih od 23 godine najbolji je bio Sanjin Sirotć iz BK Buzet s vremenom 2:01:16, drugi Milo Pilski iz BGK Tuškanac, treći je završio domaći Marko Jerković iz BK Crikvenica. Žene su vozile četiri kruga, ukupno 20 kilometara. U ženskoj Elite kategoriji prve tri najbrže bile su biciklistice  BK Istra Pazin. Andrea Kiršić je osvojila prvo mjesto s vremenom 1:14:36, druga je Antonela Ferenčić, a treća Iva Božac. Od juniora najbrži je bio Robi Šujević iz BK Istra-bike s vremenom 1:22:37. Utrku su vozili i veterani te početnici i kadeti.


Utrka se vozina na 5km dugoj i tehnički zahtjevnoj stazi

Utrka je bila organizovana prema UCI pravilniku. To, između ostalog, podrazumijeva i bežično praćenje vremena svakog takmičara, feed zonu, tehničku pomoć na stazi, prisustvo GSS, vatrogasne službe, policije i hitne pomoći. Odličan odziv medija, tv ekipa, novinara, fotoreportera, ljubitelja ovog sporta, te pratioca takmičara, učinili su da navijačka atmosfera bude na pravom sportskom nivou.


Ugodna atmosfera u kampu utrke

BBK FINISH je organizovan 2003 godine od ljubitelja i zaljubljenika u ovaj sport. Klub ima tri takmičara sa UCI licencama u najzahtijevnijoj kategoriji Elite. Tu je i veliki broj kadeta, juniora, veterana, ukupno 55 članova. Treninzi u klubu su organizovani tako da svaka kategorija ima svoj tajming i trenera koji im posvećuje maksimalnu pažnju. Treneri primjenjuju kvalitetne i provjerene metode te pripremaju i kvalitetne staze za svoje vozače. Omiljena destinacija Finiševaca su Smetovi koji su zaista jedan dragulj koji izgradjuje mnoge bicikliste. Inače, klub čini velike napore da okupi što više ljudi koji će se rekreirati ali i ozbiljno baviti biciklizmom. To se čini organizovanjem raznih manifestacija, biciklijada, promo utrka, rekreativnih i profesionalnih vožnji, kao i ostalim projektima koji će učiniti da biciklizam postane svakodnevnica svakog pojedinca.
Vijesti vezane za BBK možete pratiti i na bbkfinish.blogspot.com

Tekst i foto: Senad Džidić i Emir Baručija

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.