BH scena Vijesti iz sporta

U Banjaluci održano “Prvo prvenstvo BiH u XC-u”

U organizaciji PAK Summit iz Banjaluke, biciklističkog kluba BSK Banja Luka i biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine protekli vikend održan “MTB Summit kamp 2011” a u okviru njega i “Prvo prvenstvo Bosne i Hercegovine u brdskom biciklizmu – XC”. Utrka koja je okupila 50tak takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine vožena je na poznatom banjalučkom izletovalištu Banj brdo/Šehitluci. Staza je bila duga 4200m a vozilo se u kategorijama licenciranih (kadeti, juniori i seniori) i nelicenciranih (dobno neograničenih) vozača. Pobjednici po kategorijama su Šljukić Nebojša – SUMMIT Banja Luka (nelicencirani), Kalaba Dušan – BSK Banja Luka (kadeti), Šmrković Harun – GIRO DI SARAJEVO (juniori) i Kojić Mario – MODRIČA Modriča (seniori)

Prvenstvo se vozilo u 4 kategorije ,a to su: Kedeti, Juniori ,Seniori i Hobi (rekreativna kategotija).Dužina kruga je iznosila 4,2km. Kadeti i hobi kategorija su vozili 2 kruga ili ukupna dužina staze od 8.4km, juniori 3kruga ili 12.6km i seniori 4 kruga ili 16.8km.

Staza na kojoj je vožena kružna XC utrka je po riječima takmičara jako dobro odabrana i postavljena. Sastojala se od veoma zahtjevnog cestovnog uspona na startu te kombinovanog uspona i spusta uskom planinarskom stazom. Na mnogim dijelovima staza je bila izuzetno tehnički zahtjevna što je rezultiralo i sa nekoliko, na sreću, blažih padova. Ovim putem upućujemo pohvale organizatoru sa željom da sličnih utrka bude još više.

 
Hobby kategorija je startala prva u 11.30; Tešanović Stefan iz Modriče, drugoplasirani u kategoriji rekreativaca

 

Rezultati po kategorijama:

Seniori
1.Kojić Mario MODRIČA Modriča
2.Stijak Goran SUMMIT Banja Luka
3.Guska Goran SUMMIT Banja Luka

Juniori
1.Šmrković Harun GIRO DI SARAJEVO
2.Glavonjić Srđan MODRIČA Modriča
3.Bidić Azur EXTREME Tuzla

Kadeti
1.Kalaba Dušan BSK Banja Luka
2.Gajić Srećko BSK Banja Luka
3.Bilalić Adis EXTREME Tuzla

Hobi
1.Šljukić Nebojša SUMMIT Banja Luka
2.Tešanović Stefan MODRIČA Modriča
3.Crnčević Aleksa SUMMIT Banja Luka

 
Juniori su startali nakon rekreativaca i vozili su kao i seniori 4 kruga


Pobjednici u kategoriji juniora i seniora: Harun Šmrković (Giro di Sarajevo) i Kojić Mario (MODRIČA)


U kategoriji seniora nije bilo iznenađenja, a pobjednik Kojić Mario je od starta do kraja samo povećavao prednost

Noć prije utrke, u sportskom kompleksu Aquana, održan je i radni sastanak biciklističkih klubova i udruženja koja djeluju na području Bosne i Hercegovine a koja se okviru svojih aktivnosti bave i brdskim biciklizmom. Sastanak je pokrenut na inicijativu Biciklističkog saveza BiH a ca ciljem da se u organe uprave saveza dovedu i reprezenti ove grane bicilizma. Na sastanku je istaknuto kako je MTB sport u ekspanziji te da je neophodno što prije institucionalizirati njegovo djelovanje u BiH. Logičnim se, po riječima Generalnog sekretara Biciklističkog saveza BiH Tihomira Kuvalje, čini da to bude unutar saveza te je s tim u vezi pokrenuta i inicijativa udruživanja svih MTB klubova članova Biciklističkog saveza u MTB asocijaciju. Pod asocijacijom se ne misli na novu organizaciju već neku vrstu sekcije unutar postojećeg saveza. Nakon diskusije na ovu temu, izvšen je i odabir predstavnika MTB klubova u organima Saveza a za njih je u ovom prelaznom periodu odabran Nikola Soković (PAK Summit) i Senad Džidić (BBK Finish).

Pored incijative za pokretanjem MTB asocijacije, predstavnici Saveza su izvijestili prisutne o rezultatima rada Saveza za proteklu sezonu te uspjesima našim MTB takmičara. Ono što je za javnost bitno jeste vijest da ćemo u BiH iduće godine imati najvjerovatnije tri MTB utrke UCI 3 ranga što je u organizacionom smislu veliki korak naprijed u odnosu na dosadašnja MTB takmičenja u BiH. Preliminarno je odlučeno da gradovi domaćini ovih utrka budu Banjaluka, Tuzla i Sarajevo a glavni razlog leži u marketinškom interesu strane firme – pokrovitelja ovih utrka. Ideja je da Savez putem lokalnih klubova organizuje utrke dostojne ranga za koji su registrovane.

Sve u svemu Banjaluka je ovaj vikend bila mjesto okupljanja zaljubljenika u brdski biciklizam, rodile su nove ideje, ostvarena su nova i osvježena stara poznanstva što je nadamo se korak naprijed ka “boljem sutra” u ovom sportu.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.