BH scena

Od 1. januara 2011. bicikli bez carine!

Na osnovu aneksa Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Europske unije i BiH od 1. januara 2011. godine će biti potpuno ukinuta carina na robe porijeklom iz država članica Europske unije. Pored toga što ćemo osjetiti “korist” kroz (vjerovatno) sniženje cijena goriva, guma i brojnih drugih proizvoda čiji je spisak podugačak (http://www.dei.gov.ba/bih_i_eu/ssp/?id=1803 vidi Aneks 1), svakako nas može radovati potpuno ukidanje carina na tekstilne proizvode i sportske rekvizite i s tim u vezi moguće pojeftinjenje bicikla i biciklističke opreme koja dolazi iz Europe. Kad se ima u vidu da će i osnovica za PDV biti niža, realno bi bilo očekivati pojeftinjenje za nešto više od 10-tak procenata.

Istina, laički gledano, teško ćemo kod nabavke opreme preko interneta unaprijed znati koji je porizvod by EU a koji dolazi sa Dalekog Istoka, ali jedno je sigurno: Sporazum se odnosi samo na robu porijeklom iz EU, dakle cijene bicikla i opreme iz USA, Kine, Taiwana i slično se neće mijenjati. Da li će italijanske gume Veloflex ili sjedišta Selle kao i bugarski bicikli Centurion, njemački Cube, Merida, HAIbike, Hercules, Focus ili slična “egzotika” biti jeftiniji ukoliko i budu imali etiketu “made by EU” ovisit će o odluci trgovaca.

O tome iz koje zemlje dolazi vaš ljubimac možete se informisati i na zanimljivom web sajtu: http://allanti.com/articles/where-was-my-bike-made-pg328.htm

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.