BH scena

Postavljanje signalizacije za biciklističke staze na Osječenici

Ideja sa se urede i obilježe biciklističke staze koje bi spajale Oštrelj i Osječenicu, te se spuštale prema Bjelaju, Vrtoču, Kulen Vakufu, Drvaru postojala je već dugo vremena, ali je realizovana tek uspostavljanjem saradnje između Biciklističkog kluba “Grip” i Kluba ekstremnih sportova “Crni vrh” sa jedne strane, te Ministarstva vanjskih poslova Italije, organizacije ICEI i IPSIA sa druge strane.

 

Projektom je predviđeno da se na području Oštrelja i Osječenice urede i obilježe biciklističke i planinarske staze, te postavljanje četiri nadstrešnice na stazama, panoa sa mapama i edukativne table.

Nakon početnog planiranja i “izviđanja terena” je utvrđena tačna trasa kretanja staza, te su određena mjesta na kojima će se postaviti nadstrešnice za bicikliste i planinare, te i buduće turiste. Kako je vrijeme odmicalo, tako su lagano staze i radovi napredovali.

 

Kako je odlučeno da će glavne biciklističke staze pratiti već postojeće šumske puteve, tek je na pojedinim mjestima bilo potrebno prokrčiti i očistiti staze. Više posla bilo je za planinare iz KES “Crni vrh” koji su imali više posla oko trasiranja i krčenja planinarske staze na Zeljanik. Za kasnije je predviđeno uređenje i obilježavanje nekoliko singletrail-ova sa Osječenice i daljnje širenje mreže biciklističkih staza.

Preostalo je još postavljanje klupa i stolova kod nadstrešnica, što je planirano u toku ove sedmice, te štampanje i postavljanje panoa sa mapom u narednom periodu.

 

Također se nadamo da će i Općina/Opština Bosanski Petrovac prepoznati potencijal prvih staza koje su uređene i obilježene, te da će ove iste staze doprinijeti razvoju turizma u Bosanskom Petrovcu, ali i šire.

Što se tiče tehničkih detalja statistika kaže sljedeće :
– markirano je cca 100 km biciklističke staze kroz šumu;
– markirane su staze za početnike, rekreativce kao i tehnički zahtjevne staze;
– staza vodi do Nacionalnog parka “Una” u Kulen Vakufu i do Očijeva na putu od Drvara do Martin Broda;
– moguće je planirati biciklističko-planinarsku rutu, jer staze vode pokraj vrhova Velika Osječenica, Zeljanik, Išćar i Oštrelj;
– staze prolaze kraj starog grada Bjelaja i kod spomenika na bivšem partizanskom aerodromu na Medenom Polju;

Mapa signalizacije :

,

BK Grip i KES Crni Vrh – Bosanski Petrovac

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.