BH scena Takmičenja

Bjelašnica mountain bike cross 2012

Bjelašnica mountain bike cross 2012.” je manifestacija koja predstavlja spoj kulturno-obrazovnog programa i sportskih aktivnosti planiranih za 16.09.2012. godine na planini Bjelašnici. Prvi dio manifestacije je mountain bike cross u kojem se očekuje oko 200 takmičara iz BiH i regiona. Riječ je o orijentaciono-takmičarskoj utrci u kojoj se poseban akcenat stavlja na orijentaciju u prirodi i poznavanje čitanja karata i znakova u prirodi. Za najbolje su obezbijeđene i skromne nagrade u vidu medalja i plaketa.

Ipak, neće biti poenta u tome ko ima najviše snage i ko će prvi stići na cilj, već je poenta u tome da je pobjednik onaj takmičar koji najprije pronađe sve kotne tačke ucrtane u mapu, a potom dođe na cilj i opiše iste. Na samom startu utrke, svaki takmičar će dobiti svoj startni broj i mapu staze, čijim pažljivim čitanjem će zaključiti na kojim dionicama su skrivene kotne tačke, a potom će ih pokušati pronaći.

Dužina staze je oko 30-35km i prostire se na teritoriji Opštine Trnovo i Opštine Konjic. Polazak je planiran od mjesta Babin do. Takmičari će se kretati rutom: Babin do – Sinji do – Kuća spasa – Crveni klanac – Lukomir i po dolasku u Lukomir svaki takmičar će morati napraviti check in, tj. prijaviti svoj dolazak ovlaštenoj osobi. Potom se iz Lukomira takmičari vraćaju stazom u dužini od cca. 5-6km i na obilježenoj skretnici skreću za selo Umoljane u kojem je i cilj utrke. Po dolasku u Umoljane slijedi proglašenje pobjednika, a potom i kulturni program koji predstavlja drugi dio ove manifestacije i na kojem će se pričati o nastanku sela na planini Bjelašnici i gdje će se predstaviti pojedina kulturno-umjetnička društva sa tih područja.
Suorganizatori ove manifestacije su: Klub spasavalaca 2000, Studentski parlament u Sarajevu, P.D. Energoinvest i P.D. Igman, Crveni križ Stari Grad i Crveni križ Vogošća, a organizator je Udruženje “Metamorfoza”.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti za učešće putem našeg e-maila: bjelasnicamc2012@gmail.com, a uz prijavu su dužni navesti osnovne podatke, klub u kojem su registrovani (ukoliko su članovi nekog kluba), broj lične karte i iznos kotizacije koju će uplatiti.

Kotizacija za takmičare iz Kantona Sarajevo je 5KM, a kotizacija za takmičare kojima je potreban smještaj i borave van Kantona Sarajevo je 10KM, gdje će im pored hrane i pića biti obezbjeđeno i noćenje u Hotelu Maršal na Bjelašnici.

Što se tiče sigurnosnih aspekata utrke, svaki takmičar-učesnik i svaki volonter će biti osigurani polisom osiguranja na 2 dana. Pored toga, Klub spasavalaca 2000 će se pobrinuti oko osiguranja samog toka utrke, gdje će duž čitave staze patrolirati svojim vozilima i osobljem. Posebnu pomoć na osiguranju učesnika očekujemo i od Crvenog križa, gdje će njihovih 60-ak volontera biti raspoređeno duž čitave staze.

Udruženje Metamorfoza, www.udruzenje-metamorfoza.org

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.