BH scena Događaji

9. Kritična masa Sarajeva,

12006325_1487402354894028_5845891350697763970_n

Šta je Kritična Masa?

Zajednička biciklistička vožnja po gradskim kolovozima koja brojnošču učesnika odražava potrebu biciklista za ravnopavnim sudjelovanjem u saobraćaju.
Održava se u preko 300 gradova širom svijeta od Indianapolisa, Vankuvera, Londona, Budimpešte, pa do gradova u regionu Zagreb, Beograd, Novi Sad, Skopje.

Šta je cilj Kritične Mase?

 • Skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju,
 • Ohrabriti građane da koriste bicikl kao prevozno sredstvo u gradu,
 • Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju.
 • Podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni – nikako provlačenje između auta itd),
 • Podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju),
 • Podsticati opštinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

 

[box type=”info”]Vrijeme i ruta kretanja 9.Kritične Mase Sarajeva

Vrijeme: Subota, 19.9.2015 u 17:00 ispred Zemaljskog muzeja.

Ruta kretanja: Polazak ispred Zamaljskog muzeja, preko raskrsinice kod USA ambasade, ul.Zmaja od Bosne, na Otoci lijevo preko mosta Kongresmena McCloskey, lijevo Gradačačkom ulicom, pored Bosmal nebodera kroz ul. Azize Šaćibregović, zatim opet lijevo prema mostu na Malti i onda desno ul Zmaja od Bosne do Zemaljskog Muzeja.[/box]

Održavanje Kritične Mase Sarajeva

 • Biciklistička Kritična masa održavati će se u Sarajevu svakog drugog petka u mjesecu,
 • Ruta kretanja neće biti ista jer je cilj ukazati i biciklistima kako propisno i bezbjedno proći pojedine saobraćajnice i na taj način podstaći građane da koriste biciklo kao prevozno sredstvo.
 • Učešće u sarajevskoj kritičnoj masi bit će dozvoljeno svim biciklistima koji budu spremni poštovati saobraćajne propise i koji nisu mlađi od 16 godina (mlađi maloljetnici), a mlađima od 16 godina samo uz prisustvo roditelja

Važni zakonski propisi za bicikliste

 • Vozač bicikla dužan se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a najvise 1m od trotoara, a ako postoji uređena biciklistička staza po biciklističkoj stazi, odnosno traci.
 • Vozači motornih vozila su obavezni zaustaviti se iza bicikliste ili grupe biciklista, sačekati dozvoljen i povoljan momenat za zaobilaženje i najmanje 1,5m od bicikliste zaobići ga/ih, bez upotrebe zvukova sirene (koja zastrašujuće i uznemirujuće djeluje na bicikliste)
 • Vozač bicikla treba upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smije skidati ruke s upravljača, pridržavati se za drugo biciklo ili vozilo, prevoziti, vuči ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju biciklo, ili ugrožavati druge učesnike u saobraćaju.
 • Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim po naprijed navedenim propisima.
  Vozač bicikla mora obavezno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

UČINIMO SKUPA OVAJ GRAD SIGURNIJIM.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.