Aktuelno BH scena

U Doboju održana 2.sjednica MTB Asocijacije Biciklističkog saveza BiH

Juče je u Doboju održana druga sjednica Asocijacije MTB Biciklističkog saveza BiH. Veliki odziv klubova potvrda je potrebe i želje za podizanjem brdskog biciklizma u Bosni i Hercegovini na viši nivo, čemu će, nadamo se, doprinijeti i rad ove Asocijacije. Kao izvrsni domaćini ovaj put su se pokazali biciklisti iz BK Doboj koji su obezbijedili salu i osvježe kao i ručak za sve učesnike. Nažalost, vremenske neprilike su spriječile bicikliste iz Mostara da se priključe ovoj sjednici, ali ne i u njihovim doprinosu razvoju brdskog biciklizma u budućnosti. Umjesto reportaže donosimo:

ZAPISNIK SA  2. SJEDNICE  ASOCIJACIJE MTB BIH

Sjednica je održana 18.12. 2011 godine u 11:30 časova u prostorijama Skuštine oštine Doboj.

Sjednici je prisustvovalo 31 predstavnik iz 20  klubova i udruženja (spisak prisutnih sa potpisom u prilogu) kako i Predsjednik Biciklističkog saveza BiH, gosp. Zlatko Berbić. Sjednicom je predsjedavao Predsjednik  MTB asocijacije, Emir Vučijak, koji je na početku sjednice pozdravio prisutne i predložio  slijedeći dnevni red sjednice:

 1. Statutarna pitanja i izrada Pravilnika o radu
 2. Plan rada za 2012. godinu
  • Kalendar takmičenja i Škoda XC liga BiH
  • Kalendar  biciklijada i rekreativnih aktivnosti
 3. Informacija o aktivnostima vezanim za Nacrt zakona o šumarstvu koji je u proceduri donošenja u Parlamentu Federacije BiH
 4. Razno
  • Prvenstvo Balkana – mogućnost organizacije u BiH
  • DH
  • način komunikacije i razmjena informacija u Asocijaciji

Nakon prijedloga dnevnog reda, isti je dat na razmatranje i izjašnjavanje.

Dnevni red je jednoglasno usvojen u ponuđenoj formi.

 

A.D.1. Nakon diskusija učesnika rasprave donešen je sledeći zaključak:

Da se formira radna grupa za prijedlog izmjena i dopuna Statuta Biciklističkog saveza BIH i izrade Pravilnika o radu Asocijacije MTB u sastavu:

 1. Alagić Nedim(Bihać)
 2. Jusić Mirsad (Tuzla)
 3. Kuvalja Tihomir (Banja Luka)
 4. Lipović Ermin (Bihać)
 5. Maletić Nataša (Doboj)
 6. Njemčević Amar (Sarajevo)
 7. Soković Nikola (Banja Luka) – Koordinator rada grupe

Ova radna grupa je preuzela obavezu da pripremi materijale do 31.02.2012 godine a po mogućnosti i ranije.

Izmjenama i dopunama Statuta Biciklističkog saveza BiH će se definisati pozicija Asocijacije MTB u Savezu, njena prava i obaveze kao i prava i obaveze rukovodstva.

Pravilnik o radu će biti glavni normativni akt Asocijacije MTB i po usvajanju javno objavljen na web stranici Biciklističkog saveza BiH. 

A.D.2.

a1) Asocijacija MTB će tokom 2012. godine kao dio Biciklističkog saveza BiH organizirati tri UCI utrke (Tuzla, Sarajevo, Banja Luka) pod pokroviteljstvom turske firme Salcano. Na ovim takmičenjima nastupit će reprezentacija BiH. S obzirom na relativno mali broj takmičara, praktično svi najkvalitetniji takmičari će činiti reprezentaciju na prvoj utrci u Tuzli, 30. 3. 2012. Izbor reprezentativaca u budućnosti će biti definisan pravilnikom, a zavisit će od prethodno postignutih uspjeha i trenutne forme koja će se utvrditi kontrolnom utrkom.

a2) U 2012. godini startuje Škoda XC liga BiH koja će obuhvatiti utrke:

 1. Mostar – 24-25. 3. 2012. (organizator: BK Mostar)
 2. Bihać – 21-21. 4. 2012 (organizator: RBK Japod)
 3. Tuzla – 9-10. 6, 2012. (organizator: BK Živinice i BBK Extreme Tuzla)
 4. Sarajevo – 7-8. 7. 2012. (organizator MTBA i Puls Sarajevo)
 5. Banja Luka – 8-9. 7. 2012. (organizator PAK Sumit Banja Luka)

Regije u kojima će se odvijati utrke su za ovu godinu definisane željom sponzora, a za iduću godinu će se ovo pitanje regulisati Pravilnikom o radu Asocijacije MTB. U tom smislu klubovi će do kraja godine dostavljati ponudu za organizaciju takmičenja.

 

a2) Svi klubovi koji planiraju organizaciju velikih događaja rekreativnog karaktera (npr. maraton Bihać-Srebrenica, vožnja kroz Nacionalni park Una, rekretativna vožnja Enjoy Sarajevo i sl.) treba da što prije dostave datume ovih događaja potpredsjedniku za rekreativni dio, Nedimu Zejniloviću, da bi se formirao kalendar događaja koji će biti postavljen na web stranici Biciklističkog saveza BiH.

A.D.3

Predsjednik  je upoznao prisutne sa problematikom Nacrta akona o šumarstvu FBIH koji je u proceduri donošenja  i pozvao sve da se aktivno uključe u javne raprave sa ciljem poboljšanja statusa planinskih/biciklističkih staza. Ovim Nacrtom grubo su oštećeni planinari i biciklisti o čemu je moguće više se informisati na http://www.mtb.ba/forum/index.php?topic=2802.0. Bilo bi poželjno da svi klubovi u svojim sredinama uzmu učešća u javnoj raspravi koja će se voditi po ovom Nacrtu i zauzmu jedinstven stav o neophodnosti regulisanja prava planinara i biciklista i mogućnosti gradnje i održavanja biciklističkih staza.

A.D.4.

Predsjednik je dao prijedlog da se DH disciplina posebno tretira u okviru MTB asocijacije i da se to definiše kroz Pravilnik o takmičenjima a za kordinatora se predlaže Saša Abazović.

Ovaj prijedlog je jednoglasno prihvaćen

A.D.5.

Predsjednik je dao prijedlog elektronske komunikacije svih članova MTB asocijacije preko zatvorenog foruma na stranici Biciklističkog saveza BIH a za administratora predložio Haruna Šmrkovića .Ovaj prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

***

Potpredsjednik za takmičarski dio Nikola Soković je informisao prusutne predstavnike klubova o činjenici da još ni jedan zemlja nije ponudila organizaciju Prvenstva Balkana u brdskom biciklizmu, ali s obzirom na kompleksnost organizacije ovakvog takmičenja te ambiciozan plan takmičenja za ovu godinu, ni jedan klub nije pokazao interes za organizacijom ovog prvenstva.

Na kraju je zaključeno da Asocijacija MTB djeluje otvoreno za sve klubove/udruženja koji se namjeravaju uključiti u njen rad, da će se insistirati na usvajanju normativnih akata i pravilnika koji će biti javno objavljeni, a u međuvremenu iznalaziti najkvalitetnija rješenja za realizaciju ambicioznog plana rada u 2012. godini. Pozivaju se klubovi/udruženja na regulisanje pitanja članstva u asocijaciji te na licenciranje takmičara najkasnije do 31. 1. 2012. godine. 

 Sjednici su prisustvovali sljedeći klubovi:

UES Borac, BK Bihać, BK Bihać 74, BK Doboj, BK Everest, BBK Extreme, Giro di Sarajevo, BK KPL Vlasenica, Krdo Crew/nvo Horizont, BK Laktaši, KES Limit, BK Modriča, KBB Puls, KSOR Partizan-Trek Team, BBK Slapovi Kozice, PAK Summit, RBK Japod, Udruženje brdskih biciklista MTBA, BK Zelene staze, BK Živinice

Sjednica je završena u 14:00 časova

Zapisnik sačinio: Samir Habota

Zapisnik ovjerio: Predsjednik MTB asocijacije, Emir Vučijak

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.