BH scena Događaji

Treća „Kritična masa“ u Sarajevu, 22.05.2015. u 18.30h

treća KM Sarajevo

U Sarajevu će se po TREĆI put održati „Kritična masa“, na kojoj će biciklisti skrenuti pažnju vozačima automobila da su i oni dio saobraćaja. Greška koju čini jedan prosječan vozač motornog vozila je ta što se ne zaobilazi bicikliste po pravilima. Vozači često trube i kad je bespotrebno, a neki su čak i namjerno automobilom nalijetali na vozače dvotočkaša. Ovo će biti prvi put da se biciklisti skupljaju kako bi skrenuli pažnju na probleme koji se dešavaju na sobraćajnicama. Na drugoj Kritičnoj masi održanoj prije 15 dana, skupilo se blizu 300 biciklista i na taj način poslana je poruka da su biciklisti ujedinjeni i da svi zajedno želimo skrenuti pažnju vozačima automobila, ali i samim biciklistima da budu pažljiviji. Da se kreću jedan za drugim, da ne ugrožavaju pješake. Jer ono što su automobili za bicikliste, to su biciklisti za pješake. Opreza nikad dosta.

[box]
Važni zakonski propisi za bicikliste

  • Vozač bicikla dužan se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a najvise 1m od trotoara, a ako postoji uređena biciklistička staza po biciklističkoj stazi, odnosno traci.
  • Vozači motornih vozila su obavezni zaustaviti se iza bicikliste ili grupe biciklista, sačekati dozvoljen i povoljan momenat za zaobilaženje i najmanje 1,5m od bicikliste zaobići ga/ih, bez upotrebe zvukova sirene (koja zastrašujuće i uznemirujuće djeluje na bicikliste),
  • Vozač bicikla treba upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smije skidati ruke s upravljača, pridržavati se za drugo biciklo ili vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju bicikla, ili ugrožavati druge učesnike u saobraćaju.
  • Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim po naprijed navedenim propisima.
  • Vozač bicikla mora obavezno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

[/box]

Vidimo se svi ispred Sarajevo City Centra u petak, 22.05.2015. u 18.30h kada će krenuti kolona biciklista jedan iza drugog ulicama grada Sarajeva. Obavezna kaciga i ispravno biciklo. Nije potrebna nikakava prijava, dovoljno je da svojim dolaskom podržite bicikliste.

Organizator: BK „Trek Team“

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.