BH scena Vijesti iz sporta

Valter 2 je Vauh Miran

Prošla su dva dana od spektakularne downtown utrke Das ist Valter 2, utisci su se slegli i možemo slobodno konstatovati da su organizatori, momci iz NVO Horizont obavili izvandredan posao. Na stazi tek malo izmjenjenoj u odnosu na prošlogodišnju, snage su odmjerili najbolji vozači iz regiona, ali i šire. Na kraju je prvo mjesto zauzeo Slovenac Vauh Miran. Najbolji BH vozač je i ovaj put bio Hasan Gušić na četvrtom mjesto kome je postoje izmaklo za tek 6 sekundi.

Nakon dvije uspješne trke, 1st DH Offensive i Das Ist Valter, NVO Horizont je i ove godine organizovao ekstremnu biciklističku trku pod nazivom Das Ist Valter 2 koja se održala 25.07.2010. Trka niz sokake i kaldrme najstarijeg sarajevskog naselja Vratnik sa početkom na Zmajevcu i ciljem pored Vijećnice. Učešće je uzelo oko osamdesetak takmičara što je nešto manji broj od očekivanog iz razloga održavanja trke Svjetskog kupa u downhillu u Švicarskoj na isti dan.


Nakon pogibeljne vratničke kaldrme slijedili su atraktivni skokovi


Najveći skok postavljen je na Vratniku, preskakao se vojni kamion ustupljen od strane Auto servisa “Sejo i sinovi” (kojem i ovim putem zahvaljujemo op.a.)

Nakon treninga i kvalifikacija, finalnu trku je vozilo 64 takmičara od kojih je bilo pet djevojaka, a ostali su odustali usljed povreda, kvarova i težine staze. Ove godine, osim svih država bivše Jugoslavije, na trci su učestvovali i vozači iz Austrije od kojih je jedan od njih zauzeo treće mjesto. Pobjeda i nagrada za najbržeg biciklistu grada Sarajeva je i ove godine otišla u ruke Slovenačkih vozača. Konačni poredak je bio Vauh Miran (SLO) 2:46.008, zatim Drnovšek Matej (SLO) 2:52.233 i Matthias Stonig (AUT) 2:56.299. Naš vozač Hasan Gušić zauzeo je odlično četvrto mjesto. Ostali domaći takmičari su pokazali dobre rezultate što je jasan pokazatelj da brdski biciklizam u Bosni i Hercegvini ide uzlaznom putanjom.U konkurenciji žena, prvo mjesto je odnijela Slovenka Černilogar Zarja, zatim Čmigo Urška također iz Slovenije i Krbavčić Vanja iz Hrvatske.


Na postolje su se popeli najbrži i najhrabriji


Drugoplasirani Matej Drnovšek na posljednjem zavoju ; Hasan Gušić, i ovaj put najbolje plasirani BH vozač

Moramo napomenuti i to da su kritike vozača bile odlične i da je večina njih bila zadivljena navijanjem, kako Vratničana tako i ostalih gledalaca. Atmosfera je bila odlična i pored lošeg vremena koje nije uspjelo da spriječi održavanje ovog izuzetno zanimlivog i atraktivnog događaja.


Nakon brze zemljane dionice takmičari su vozili najzahtjevniji dio po strmoj kaldrmi


“skokovi za raju” 🙂


Opuštanje prije starta… i odmaranje na cilju (slika desno: pobjednik trke, vauh Miran)


Hadžić Adnan, drugi vozač u konkurenciji BH vozača ; tim koji pobjeđuje – ekipa NVO Horizont sa pobjednicima trke

NVO Horizont se još jednom zahvaljuje svima koji su pomogli da se održi ovako kompleksan događaj, naročito svom glavnom sponzuru NATO-u, opštini Stari Grad i Centar i mnogobrojnim firmama i prijateljima koje su prepoznale kvalitet i značaj ovog projekta za sport i naš grad uopšte. Nadamo se da će ova trka postati tradicionalna i da će postati jedna od obaveznih destinacija svjetskih vozača.

Foto: Zlatan Kurto i Vanja Čerimagić

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

4 Replies to “Valter 2 je Vauh Miran

 1. Sve cestitke organizatorima, ekipi NVO Horizont! Bravo, bravo, bravo!

  Kao XC vozac mogu vam se samo diviti i biti ljubomoran.

  Iskreno se nadam da ce se nekad, mozda vec slijedece godine, osim za Downhill Valtera voziti i za veliku nagradu “Uphill Valter”!

  Jer kako vec u vasem logu stoji: “Horizont je tamo gdje ga ti postavis”!

  Svaka cast, samo nastavite!

  Pozdrav

 2. Ma vidi Hasice, ’em najbrži ’em najljepši, ljubi ga tetak

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.