Događaji

Rekreativna biciklistička vožnja TRANSARAJ, 30.09.2011 u 17:00

Udruženje Giro di Sarajevo, u saradnji sa Međunarodnim centrom za mir Sarajevo, u petak, 30. Septembra 2011. godine, organizuje poseban biciklistički događaj na ulicama Sarajeva.Naime, na 20. godišnjicu obilježavanja Evropskog karavana za mir, kojeg je inicirao Međunarodni centar za mir u saradnji sa Helsinškim komitetom građana i Građanskim forumom Sarajevo, ponovo će se pokrenuti karavan sastavljen od građana pješaka i biciklista koji će obići najznačajnije kulturne i vjerske objekte u užem centru grada, te obaviti rekreativnu biciklističku vožnju od Kozije ćuprije do Vrela Bosne.

Specifičnost samog događaja je formiranje zatvorenog kruga od strane svih učesnika, pa i biciklista na potezu: Vijećnica – Begova džamija – Katedrala – Saborna crkva – Umjetnička galerija BiH – Sinagoga – Crkva Svetog Ante – ANUBIH – Vijećnica. Formiranje ovog kruga će se desiti hronološki, odnosno po dolasku ispred Vijećnica, svakih 10-tak metara jedan biciklista će stati i ostati na svojoj poziciji, dok posljednji u koloni ne stigne ponovo do Vijećnice. Nakon toga, također hronološki, prvi koji se zaustavio, kreće i njega slijede svi ostali na koje nailazi, sve dok svi ponovo ne stignu do Vijećnice. Kolona tada nastavlja svoj put ka Vrelu Bosne.

Vremenski okvir za održavanje vožnje je kako slijedi: Svi učesnici moraju biti na području Kozije ćuprije do 16.45 sati. Tačno u 17.00 sati je start ispred Kozije ćuprije. Od 17.15 sati do 17.40 sati traje formiranje kruga. Od 17.40 sati do 18.00 sati traje ponovno grupisanje ispred Vijećnice, a u 18.00 sati je planiran start prema Vrelu Bosne, po ruti koja će biti definisana naknadno ili na licu mjesta, o čemu će svi učesnici biti blagovremeno obaviješteni.

Svi biciklisti grada Sarajeva i gosti iz drugih gradova BiH su dobrodošli, jedini uslov je ispravan bicikl te da imaju više od 12 godina. Za sigurnosne saobraćajne uslove pobrinuće se MUP KS, dok brigu o samoj koloni, sigurnosti i disciplini unutar iste na sebe preuzima OStim udruženja Giro di Sarajevo, koji također napominje da je na svakoj biciklističkoj vožnji najbitnija sigurnost. Nosite svoje kacige!

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.