BH scena Događaji

6. Giro di Sarajevo, 1.9.2013 u 17h

120902085.15_xl

Za BAJKovito Sarajevo

Na tradicionalnoj vožnji glavnim sarajevskim ulicama, može učestvovati svako sa ispravnim biciklom, a cilj je promovisati biciklističku kulturu u urbanim uslovima

Glavne sarajevske ulice u nedjelju, 1. Septembra, biće obojene u zeleno, zvaničnu boju tradicionalnog biciklističkog događaja Giro di Sarajevo, koji istoimeno udruženje već po šesti put organizuje u svrhu promocije urbanog biciklizma. Ono što je pokrenuto kao obižnja vožnja i skretanje pažnje vlastima na nepostojanje biciklističke infrastrukture u Sarajevu, godinama premašuje očekivanja organizatora i postaje pravi festival biciklizma.

120902085.6_xl 120902085.9_xl

Kvalitetni pokloni

– Prve godine smo, kao neformalna grupa građana, okupili oko 600 biciklista, govori Branka Turkić, PR udruženja Giro di Sarajevo. – Taj broj je iz godine u godinu rastao, ali prošle godine smo i sami ostali iznenađeni jer se na startu pojavilo preko 1600 učesnika. Ove godine ih očekujemo oko dvije hiljade, što je rekord za jedan biciklistički događaj, usudiću se reći i u cijeloj BiH. Uz pomoć našeg glavnog partnera Coca-Cole, obezbijedili smo poklone za najsretnije – tri vrlo kvalitetna GT bicikla i 15 Specialized kaciga, dodala je Turkić.

Događaj ove godine promoviše i novi slogan – “Za BAJKovito Sarajevo”, a to je i najbolji opis onoga što u udruženju pokušavaju promovisati: glavni grad BiH oslobođen gužvi i stresa u saobraćaju i jedno ekološki primamljivo mjesto za život.

971352_10200655051952936_1829296966_n– Mi nikada nismo rekli da želimo boljitak samo biciklistima, i to uvijek potenciramo – ako biciklistima koji svakodnevno putuju na posao dvotočkašima obezbijedite normalne uslove za takav vid prijevoza, svima će u gradu biti bolje. Manje automobila i više bicikala je recept koji je svugdje u svijetu ne samo uspio, nego se on nadograđuje novim planovima i projektima, isplativim i efikasnim. A da mi ne organizujemo samo vožnje, dokazujemo svake godine, kao i ove, kada ćemo promovisati prvi profesionalni, svjetskim standardima prilagođen biciklistički parking kod BBI centra. To radimo saradnji sa općinom Centar, a nadamo se da će i ostale gradske općine prepoznati kvalitet ovakvih projekata, objasnila je Turkić.

Što ranije po brojeve

Parking će moći prihvatiti preko 20 bicikala, a svi vozači će na njemu moći bicikla vezati za ankerisane profila “obrnutog U slova”, na lokaciji koja će biti pokrivena i video nadzorom. Ti profili su već godinama standard u svijetu, i dokazani su kao najefikasniji proitv krađe ali i uštede prostora.

Giro di Sarajevo 2013 krenuć u nedjelju, 1. Septembra u 17 sati ispred škole Skender Kulenović na Dobrinji, a učesnici će proći, uz pratnju policije i blokirane ulice, kroz čitav grad, da bi na kraju stigli na cilj na Vilsonovo šetalište. Organizatori naglašavaju da je potrebno doći ranije da bi se izbjegla gužva. Obavezna registracija i podjela brojeva trajaće od 15.00 do 16.45 sati, a za sve učesnike je obezbijeđena tradicionalna narukvica i boca Olimpije na startu, kao i boca Coca-Cole na cilju.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.