Događaji

Sedma Kritična masa Sarajeva, 7.8.2015 u 18:30

SedmaKM

Sedma Kritična masa biciklista u Sarajevu održat će se u petak 07.08.2015. s početkom u 18:30 sati, a mjesto okupljanje je plati ispred SCC-a.

Ruta kojom će biciklisti voziti je: SCC – ul. Hiseta, na Skenderiji lijevo prema Alipašinoj ulici, bivša USA ambasada pa desno na ulicu Koševo, zatim uključenje na ul. Maršala Tita, ul.Zmaja od Bosne, desno skretanje na Socijalnom u ul. Ložionička pa lijevo na semaforu u ul. Envera Šehovića, prelazak preko raskrsnice na Malti i lijeva ulica uz Miljacku kroz Vilsonovo šetalište te na kraju na vračanje na polaznu tačku ispred SCCa.

Učestvovati na Kritičnoj Masi mogu svi koji imaju ispravno biciklo, kaciga je obavezna okom vožnje.

Na četvrtkoj Kritičnoj Masi došao je i gradonačelnik Sarajeva, te je grad na ovaj način pokazao koliko je biciklizam bitan kako za građane, tako i za turiste koji posjećuju glavni grad BiH. Ali svakako, gradonačelik je istakao da je ovo odličan način promocije sigurnosti u saobraćaju.

[box type=”info”]

Šta je cilj Kritične mase?

Skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste biciklo kao prevozno sredstvo u gradu.  Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni – nikako provlačenje između auta itd.).

Također, cilj Kritične mase je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje  biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju),

Podsticati općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

Vidimo se svi ispred Sarajevo City Centra u petak, 07.08.2015. u 18.30h kada će krenuti kolona biciklista jedan iza drugog ulicama grada Sarajeva. Obavezna kaciga i ispravno biciklo, nije potrebna nikakava prijava, dovoljno je da svojim dolaskom podržite bicikliste.

[/box]

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.