BH scena

Protest za spas kanjona Ljute – 6.6.2013. u 15:00

ljuta5

Dragi prijatelji,

Za četvrtak je najavljen mirni protest ljubitelja prirode i okoliša ispred ambasade Slovenije i federalnog Ministarstva za zaštitu okoliša, a povod je izdavanje (izgleda i nelegalno) okolišne dozvole za gradnju tri hidrocentrale na rijeci Ljuta.

Rijeka Ljuta izvire na Treskavici a protiče između Treskavice i Visočice i ulijeva se u Rakitnicu. Ukazom Parlamenta Federacije BiH iz 2004. područje Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice proglašeno je od posebnog interesa i trebalo je da se donese zakon o proglašenju ove regije Nacionalnim parkom. Neko je taj zakon stopirao, a u međuvremenu pojavila se slovenačka firma zainteresirana za izgradnju protočnih mini hidrocentrala. Međutim, ta ideja je nekako prerasla u izgradnju tri brane visoke 30 metara čime će se narušiti prirodni sklad, brza rijeka ce prerasti u tri jezera (bolje rečeno bare), i svakako znatno devastirati dio budućeg nacionalnog parka. Priča o “novim radnim mjestima” ne stoji jer će maksimalno biti zaposleno 20-tak ljudi (više bi bilo rendžera i radnika nacionalnog parka, a o turističkim kapacitetima da i ne govorimo).

Mirni protest organizuje više nevladinih udruga koje se bave zaštitom okoliša i promocijom ljepota BiH, planinarskih društava, ribolovaca i dr. Bilo bi dobro da se i mi biciklisti pridružimo jer i mi uživamo u ljepotama ovog budućeg nacionalnog parka.

Protest je zakazan za četvrtak, 6. 6. 2013. u 15,00 sati ispred Vijećnice (park kod Bentbaše) u Sarajevu.

Emir Vučijak
Udruženje brdskih biciklista (MTBA)

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.