BH scena Region

Lejla Tanović Balkanska prvakinja 2016

IMG_0477 (Large)

Peterostruka državna prvakinja dvadesetdvogodišnja bh.biciklistkinja Lejla Tanović osvojila je Balkansko prvenstvo održano u Crnoj Gori. Utrka je ujedno bila UCI C2 kategorije i nalazila se u svjetskom UCI kalendaru, Lejla je tako donijela prvu pobjedu na jednoj UCI utrci za Bosnu i Hercegovinu i osvojila novih 30 UCI boodva. Drugo mjesto osvojila je prvakinja Grčke Varvara Fasoi dok je treće mjesto pripalo predstavnici Srbije Ivani Kostić.

„Izuzetno sam sretna zlatnom medaljom, pripreme su bile veoma teške ali trud i rad se isplatio. Na pripremnim utrkama za Balkansko prvenstvo sam pokazala jaku formu i znala sam da mogu doći do medalje. Ipak nakon dvije srebrene medalje iz protekle dvije godine sa Balkanskih prvenstava naš cilj je bio zlatna medalja. Znali samo da je konkurencija jaka i da moram taktički i tehnički odvoziti bez greške u čemu sam uspjela i na kraju slavila veoma važnu pobjedu“, rekla je Lejla Tanović.

IMG_0478 (Large)

Tanović trenutno zauzima 79. mjesto na svjetskoj UCI listi, što je najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu, a nakon upisa novih bodova očekuje je novi napredak na UCI listi. Naredna utrka za našu predstavnicu je državno prvenstvo.

„Utrka je bila veoma teška ali i veoma interesantna za gledaoce, Lejla se za prvo mjesto borila protiv najbolje Grčke vozačice Varvare Fasoi koja je uzela vodstvo na početku utrke. Ipak taktika da se Lejla čuva za kasnije krugove se pokazala ispravnom, i nakon trećeg kruga preuzela je vodstvo koje je čuvala do kraja utrke i odnijela pobjedu sa prednošću od 3 minute. Ovo je prva zlatna medalja sa Balkanskog prvenstva za Bosnu i Hercegovinu u elite kategoriji i treća medalja za Lejlu čime je postala najtrofejnija brdska biciklistkinja Bosne i Hercegovine,“ rekao je za kraj trener Amar Njemčević

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.