BH scena

Bicikli na Banj brdu nepoželjni do daljnjeg

Banjalučko Banj brdo (Šehitluci) mjesto je na koje dolaze mnogi građani da uživaju u čistom zraku, lijepoj šumi i radi rekreacije. Nemili događaj od prije nekoliko godina kada je jedan nesavjestan biciklist teško ozlijedio pješakinju rezultiralo je zabranom kretanja za bicikliste. Na taj način su gradske vlasti pokazale da nemaju nimalo sluha za nove trendove te da, umjesto da urede ovu oblast, izgrade i označe biciklističke staze i razdvoje pješake od biciklista, stvar su riješili “preko koljena” – zabranom kretanja.

2004

Nije pomoglo ni to što su u popularizaciji Banj brda i Banja Luke veliku ulogu imale utrke Premijer lige u brdskom biciklizmu, okupile veliki broj sportista iz BiH i drugih zemalja a sve je proteklo bez velikih problema. Čak su i šetaći, obični građani koji su se zatekli na utrkama uživali u majstorijama bicklista i zdušno navijali za svoje sugrađane. Nažalost, na Banj brdu je postavljena čuvarska služba sa jednim jedinim zadatkom: da uvede zabranu kretanja vozilima i biciklima.

Kako javlja FENA gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović izdao je naredbu Turističkoj organizaciji Grada da, zajedno s Odsjekom za saobraćaj, predloži tehnička rješenja i mjere prije nego se izvrši povlačenje čuvarske službe.

“Skupština Grada je podržala Program rada Turističke organizacije za prošlu godinu, kojim se predviđa ukidanje čuvarske službe. Smatramo da nije uredu da u Turističkoj organizaciji imamo više čuvara nego turizmologa. Ta sredstva treba utrošiti za razvoj turizma, a ne čuvarske službe. Međutim, to ne znači ukidanje zabrane kretanja na Banj brdu. To je i dalje pješačka zona i tako će i ostati”, naglasio je Gavranović.

On ističe da spekulacije, koje se pojavljuju u javnosti, o ukidanju zabrane kretanja nisu tačne.

“Nikada nismo imali namjeru da ukidanjem čuvarske službe ukinemo zabranu kretanja vozilima i biciklima. To je naše najpoznatije pješačko izletište i to će biti i dalje. Svakako očekujemo i pojačane kontrole policije, ali to neće biti jedine mjere, koje će biti provedene radi zabrane kretanja vozila i biciklista”, kazao je gradonačelnik Banje Luke.

unnamed

I dok razvijene zemlje intenzivno grade biciklističke staze, stimulišu mlade ljude da umjesto kafića i kladionica zanimanje potraže u prirodi i zdravom načinu života, u Banja Luci su i dalje na snazi represivne mjere i zabrana kretanja za bicikliste. Atraktivno Banj brdo nadomak grada moglo je privući turiste i goste iz inostranstva, ali uz policijske metode zabrane kretanja biciklistima teško da će turistički radnici dovesti ikoga.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.