BH scena

U Bihaću održan sastanak MTB Asocijacije

Uoči druge utrke Škoda XC lige, 28.4.2012. u 18.00 u Bihaću je u prostorijama Škoda auto centra održan radni sastanak MTB Asocijacije pri Biciklističkom savezu BiH. Iako je poziv na sastanak bio javan i upućen svim klubovima članovima asocijacije i saveza, samo rijetki su se odazvali. Unatoč objektivim razlozima izostanka mnogih (mnogi klubovi nisu došli dan prije u Bihać već samo na dan utrke), neki su se oglušili na pozive iako su bili u Bihaću.

Iako je sastanak asocijacije bio zamišljen kao radni, moderatori su se trudili držati dnevnog reda kojeg su činile tri tačke:

  1. Prijedlog izmjena Statuta Biciklističkog saveza BiH
  2. Analiza rada Asocijacije MTB u prvom kvartalu 2012. sa osvrtom na reprezentaciju BiH u brdskom biciklizmu
  3. Razno

Kroz prvu tačku dnevnog reda konstatovano je da u procesu izmjene Statuta Biciklističkog saveza BiH koji je pokrenula MTB asocijacija u cilju definisanja svog pravnog statusa, osim učešća i konkretnog prijedlog Gorana Prskala iz BK Mostar, nije bilo drugih konkretnih prijedloga. Diskusija o datumu održavanja iduće skupštine Biciklističkog saveza BiH završena je sa zajedničkim zaključkom da nema potrebe sazivati vandrednu skupštinu sa ciljem diskusije i odlučivanja o prijedlogu izmjena statuta. Sukladno tome, nakon što se prijedlog izmjena statuta pravno revidira, bit će upućen službeno sekretaru Biciklističkog saveza. Jako bitan podatak je i to da će na idućoj skupštini Biciklističkog saveza pravo glasa imati svi klubovi koji su savezu pristupili u prošloj sezoni, dok će klubovi koji su novi u sezoni 2012 imati status posmatrača te time neće imati pravo glasa već samo pravo donošenja prijedloga.

  

Iako se druga tačka dnevnog reda trebala najviše odnositi na generalni progres brdskog biciklizma i rada MTB asocijacije, fokus je bio prvenstveno na gorućim pitanjima vezanima za Škoda XC ligu a to je tehnička zahtjevnost staza te diskusija šta je generalni cilj lige: popularizacija i omasovljenje takmičarske MTB baze ili pak izdvajanje tehnički spremnijih takmičara. Zaključak je na kraju bio da se određeni progres (u smislu tehničke zahtjevnosti) osjeti već na drugoj utrci i da tako treba i nastaviti u buduće tokom sezone.

Kroz tačku razno izneseno je nekoliko ličnih opažanja na aktivnosti MTB asocijacije bez konkretnih novih stavova i prijedloga. Jedinu konkstruktivnu kritiku imao je Toni Zorić (BK Mostar) koji je, sa pravom, prigovorio na netransparentnost održavanja kratkog seminara za biciklističke sudije koji se netom prije utrke održao u Bihaću. Iako je nacionalni komesar Mirnas Smajlović dao pojašnjenje da se ne radi o oficijelnom seminaru već “usputnom podsjećanju na stvari koje se zaborave”, ipak je iznesen stav MTB asocijeacije da se ovakvi događaji u buduće javno najave kako bi svi imali jednaku priliku.

Sastanak je završen oko 19.00 sati.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.