Aktuelno

Projekat rekonstrukcije Ćiro pruge Sarajevo – Pale

Udruženje brdskih biciklista (MTBA) je u Sarajevu prošlog ljeta posjetila Katie Harris, studentica vojne akademije WEST POINT iz Sjedinjenih Američkih Država. Povod je bio zaista neobičan: interesirala se za trasu uskotračne pruge kojom je prolazio voz u narodu poznat kao „Ćiro“. Tačnije, za trasu Sarajevo-Pale koju smo joj pokazali, objasnili probleme sa tunelom koji se urušava, porušenim mostom i onim čiji ostaci još stoje ali dok prenoseći bicikle s praga na prag biciklisti rizikuju živote, s izraslim zastinjem…

Pomalo s nevjericom slušali smo je dok pojašnjava temu svog diplomskog rada: projekat dizajniranja i rekonstrukcije dva mosta na dionici Pale-Sarajevo u svrhu izgradnje staze za bicikliste i pješake. Uz Katie, tim su činili Matt McCarriston i Caneel Dixon.

Glavni cilj ove tročlane grupe je bio ponuditi idejni prijedlog na koji način uraditi rekonstrukciju mostova da budu lako izvodljivi za gradnju, lijepo smješteni u ambijent, ali i da budu izdržljivi i trajni za korištenje.

Studenti su uzeli u obzir vremenske uslove i vegetaciju koja bi uništavala konstrukciju, dostupnost materijala i cijena, poroznost materijala, oštečenja na već postojećim dijelovima konstrukcije, vrstu, dostupnost i cijenu radne snage koja bi radila ovaj posao, način povezivanja nove i stare konstrukcije te pristupačnost za ljude i mašineriju koja će se koristiti, vrstu i cijenu postavljanja osvjeteljenja u tunelima, te izrade i postavke oznaka za ovu rutu.

Cjelokupan projekat je vrijedan nešto više od 72,658 američkih dolara sa uračunatih 10% ostalih troškova i mogao bi prema njihovom proračunu biti završen za 60 dana. Međutim, uveliko se njihov projekat oslanja  na pomoć lokalne zajednice, planinara, volontera biciklista i drugih klubova u pomoći oko prenosa materijala, čišćenja 12 km duge staze od nabujalog rastinja, postavljanje oznaka i sličnih poslova za koje nije potreba stručna radna snaga. Takođe, u svom radu skreću pažnju na političku volju i spremnost da se realizira ovakav jedan projekat spajanja dva entiteta.


Kompletnu video prezentaciju rada koju su ovo troje posvećenih studenata uradili možete pogledati na ovom linku https://drive.google.com/file/d/1XG_O8H-NIrl02k_8k5LvDWnui-lNLhCz/view

Tekst: Emir Vučijak

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.