Aktuelno Vijesti iz sporta

Sarajlija srebrni kadet na Fruškogorskom maratonu 2009!

Na Fruskoj gori (R. Srbija) odrzan je 17. po redu XC Maraton. Nastupio je rekordni broj takmicara u odnosu na prijasnje godine (204). Maraton je podijeljen u tri kategorije:
1. veliki maraton: 80,5 km, 2470 m uspona
2. srednji maraton: 56,5 km, 1336 m uspona
3. mali maraton: 32 km, 878 m uspona.

Najbolji plasman domcih takmicara, ostvario je mladi Halilovic Arnel iz Biciklistickog kluba Trek – Sarajevo. Arnel je ucestvovao u kategoriji mali Maraton, stigavsi 19. odnosno, drugi u svojoj kategoriji (kadeti). Ovo je ujedno i prvi nastup Arnela na nekom takmicenju, i ujedno prvi nastup domacih licenciranih biciklista na brdskim trkama van BiH.
Braca sljivic iz BK Jahorina – Pale,  nasi takmicari u kategoriji srednjeg Maratona na cilj su pristigli 27. (sljivic Jovan, 16 godina),  41. (sljivic Strahinja, 15 godina)  i 42. (sljivic Milos, 44 g.).

U kategoriji veliki Maraton, nastupio je mali broj takmicara (24). Veliki Maraton je iznimno tezak i zahtjeva poprilicno veliku psiho-fizicku pripremljenost ucesnika. “Fruskogorski maraton je nesto najbrutalnije sto sam ikad vozio a da se sluzbeno organiziramo. To su usponi i tereni sa 15-16% usponima na zemljanoj podlozi. Ovo je definitivno puno vise od biciklizma, ovo je prezivljavanje!” – Mario Pranjic (ucesnik F.M. 2008 godine). “Fruskogorski maraton je toliko brutalan da, uz sve duzno postovanje, mogu reci da je jedna Parenzana prema njemu pi***n dim! Nema sanse da bi ovakva ruta ikad prosla kao bilo kakva biciklisticka utrka u Hrvatskoj ili Sloveniji. Ovaj maraton je napravljen ne da se vozi, nego da se prezivi! Ruta je planinarska i to takva gdje ce se i planinari hvatati zubima za zrak da se neki dijelovi ispenju. Osim par jako kratkih asfaltnih dijelova, podloga je zemljana (nema makadama) i kad se to jos nakvasi…”

U kategoriji veliki Maraton nas takmicar Avdovic Emir nazalost, nakon izgubljenih 2h pedalanja u pogresnom pravcu, i ponovnom dolasku na KT4 (kontrolna tacka), odlucio je odustati od takmicenja.

Dan je bio prelijep na Fruskoj gori, kao i sama staza. Organizatori su dobili prolazne ocjene od ucesnika.

Tema na BicMag forumu, OVDJE!

Službeni rezultati: OVDJE!

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

One Reply to “Sarajlija srebrni kadet na Fruškogorskom maratonu 2009!

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.