Aktuelno

Bicikl u doba korone

Pandemija izazvana virusom COVID-19 učinila je da proljeće, umjesto na dva točka, dočekamo zatvoreni u svojim stanovima. Epidemiolozi kao najbolju mjeru suzbijanja ove pošasti preporučuju izolaciju. Važna stvar je takođe jačanje imunološkog sistema, te opće psihofizičke spreme. Pa, kad je već tako, a vaš ljubimac na dva toka već stoji spreman, dvaput podmazan u garaži, da vidimo kako bi se mogao i iskoristiti.

Najsigurniji način da osjetite ritam pedala u nogama je kućni trenažer. Za ovo može poslužiti i obični sobni bicikl, mada će svi oni koji inače prave ozbiljniju kilometražu reći kako je to obična igračka te su već ranije za zimske dane nabavili trenažer na koji mogu montirati vlastiti bicikl. Ovisno o modelu, najčešće će vam uz njega trebati i specijalna, potpuno glatka guma koja bolje prianja na valjak uređaja. Sretni su oni koji su prije korone nabavili model trenažera koji se povezuje sa računarom ili pametnim televizorom, pa su instalirali aplikaciju ZWIFT. Nevjerovatno realna slika videoigre u kojoj ste vi jedan od učesnika gdje vas drugi takmičari naprosto tjeraju na utrkivanje. Možete odabrati razne destinacije, protivnike, čak pozvati prijatelja koji je takođe u izolaciji da vozite zajedno.

No, pupoljci i prvi behar, sunce i toplo vrijeme mame nas napolje. Takođe, neki moraju i na posao a javni prijevoz ne funkcioniše. Šta učiniti?

Biometričar Gerd Antes bavi se matematičkim modelom širenja zaraze. Ne sporeći potrebu za držanjem odstojanja ipak preporučuje bicikl kao prevozno sredstvo. „Umjesto da rizikujete sjedajući u taksi, na posao krenite bicilom“ kaže Antes. „Niko vam tako neće ući u prostor od dva metra, rukama nećete dodirivati ručke na vratima vozila i slične predmete koji su koristili drugi prije vas i praktično korištenjem bicikla za prevoz smanjili ste mogućnost zaraze na najmanju moguću mjeru“.

Ali nemaju svi potrebu odlaska na posao biciklom. Studenti ili svi drugi koji sjede kod kuće u želji da „protegnu noge“ i udahnu čistog zraka zaputit će se biciklom u prirodu. U tom slučaju evo nekoliko savjeta:

 • Na bicikl sjedajte samo ako se osjećate potpuno zdravi. I prvi mali osjećaj nemoći ili neuobičajenog ponašanja organizma neka budu alarm: ostanite u kući.
 • Nemojte formirati velike grupe, koristite zaštitne maske i držite propisano odstojanje
 • Nemojte organizovati vožnje koje zahtijevaju prethodni transport automobilima jer se tako povećava mogućnost kontakta
 • Izbjegavajte gradsku gužvu i mjesta gdje se okupljaju biciklisti i šetači, ali se nemojte ni previše udaljavati od urbanih sredina. Koristite lokalne staze koje su vam dobro poznate
 • Prije vožnje provjerite stanje svog bicikla, ponesite svoj alat, pumpu i rezervnu gumu.
 • U slučaju kvara ili bušenja gume pokušajte ga otkloniti sami, bez uobičajene pomoći prijatelja čime eliminišete mogućnost kontakta
 • Ne razmjenjujte hranu i piće sa drugim učesnicima vožnje, mada je to u normalnim okolnostima uobičajeno.
 • Pokušajte što manje dodirivati lice rukama. Zvuči nevjerovatno, ali nehotično čovjek i do 2000 puta dnevno dodirne lice.
 • Ne dozvolite da vas ponese adrenalin. Vozite na polovici svojih tehničkih mogućnosti. Tako ćete smanjiti mogućnost pada i nesreće jer bi svako pozivanje GSS-a ili pomoći povećalo mogućnost zaraze. Osim toga, sigurno ne bi bilo prijatno završiti u bolnici dok traje pandemija.
 • Ne forsirajte vožnje svaki dan. Odaberite jedan dan u sedmici kad ćete se „nagraditi“ kraćom vožnjicom. Neće korona vječito trajati.
 • Nakon vožnje detaljno operite bicikl, naročito gume na koje se mogao „zakačiti“ virus i odložite ga na mjesto gdje ćete biti bezbjedni od zaraze.

Pridržavajući se ovih osnovnih napomena svakako ćete uživati u ponovnoj vožnji bicikla, napuniti pluća kisikom iz prirode, učiniti dobro za svoj imunološki sistem a pri tome se ne dovesti u opasnost zaraze. Svakako poslušajte savjete epidemiologa o svim ostalim mjerama zaštite. Sretno!

Tekst: Emir Vucijak
Foto: Ervin Hastor i Emir Vucijak

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.