BH scena

Početak ski sezone u Bosni i Hercegovini

S obzirom na niske temperature, snijeg i led na planinama, većina biciklista koji skijaju su spremili svoje dvotočkaše, a iz podruma izvukli opremu za skijanje. Iako ambijent u Bosni i Hercegovini posve liči na onaj pravi, zimski, sa snijegom prekrivenim krovovima kuća i bijelim planinama, stanje na skijalištima je daleko od idealnog. Snijega nema dovoljno, isuviše niske temperature ga čine “suhim” i podložnijim utjecaju vjetra, te nepodesnim za rad mašina za pripremanje staza. Već nekoliko dana nadležni iz KJP ZOI'84 OCS d.o.o. vrše vještačko osnježavanje i uz te napore ipak se očekuje zvanični start ski sezone u petak, 17. 12. 2010. godine.

Uz prisustvo direktora Turističke zajednice FBiH i Kantona Sarajevo, direktora KJP ZOI'84 OCS te drugih zvaničnika ceremonija otvaranja je predviđena na Babinom dolu u 12,15 sati. Kao i obično, za zabavu prisutnih brinut će se DJ-evi, kulturno-umjetnička društva, bit će organiziran Red Bull party, nagradne igre…

Ono što svakako više zanima skijaše su uslovi za skijanje. Visina snijega je oko 30 centimetara, radit će lift X u donjem dijelu staze a najvažnija vijest je da će, prema ustaljenoj praksi KJP ZOI'84 OCS skijanje biti besplatno.
Snježne padavine se očekuju već u subotu pa se nadamo da napori sa vještačkim osnježavanjem neće biti uzaludni i da ćemo već u narednim danima uživati u čarima olimpijske Bjelašnice.


Stanje na Bjelašnici i Jahorini, ali nažalost u jeku prošle sezone

Nažalost, na ski stazi Malo Polje na Igmanu nema dovoljno snijega pa će skijalište ostati zatvoreno do daljnjeg.
Za razliku od Bjelašnice, ovogodišnja ski sezona na Jahorini je otpočela još 27. novembra. No, jaka jugovina i kiša je uništila taj prvi snijeg, novi je napadao u skromnoj količini ali je zbog jake hladnoće sličnog kvaliteta kao na Bjelašnici. Nadležni čine napore da osposobe staze već za predstojeći vikend. Potpunije informacije o tome da li će liftovi biti u pogonu imat ćemo vjerovatno do kraja dana i prema tome dopuniti ovaj tekst.

Pozivamo sve skijaše da nam donesu vijesti sa staza, svoje fotografije, utiske i doživljaje. Možete ih objaviti na forumu mtb.ba koji će redovno pratiti dešavanja na skijalištima. Kad se za to stvore uslovi nadamo se da ćemo organizirati zajedničko skijanje, slično mtb biciklističkim turama, i tako spremniji dočekati biciklističku sezonu.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.