BH scena Takmičenja

Tobacco Road – XC maraton putevima šverca duhana

tobacco_road_logoUdruženje “My Way” iz Mostara sa ponosom najavljuje organizaciju MTB maratona “Tobacco Road”!

Naziv “Tobacco Road” simbolizira puteve krijumčarenja duhana kojima će staza skoro u potpunosti prolaziti. Snalažljivi hercegovački seljaci su bili primorani na šverc duhana kako bi prehranili gladna usta. Išli su iz Hercegovine u Bosnu pješice kroz planine, natovareni rancima duhana za prodaju, često u otvorenom vatrenom okršaju sa žandarima i financima. Prava avantura, zar ne?

U čast nijma organiziramo biciklističku avanturu kroz predivne krajolike putevima krijumčarenja duhana “Tobacco Road”. My Way, u saradnji sa Sport 1, eminentnim lancem trgovina sportske opreme iz Kraljevine Norveške, vas poziva da se priključite avanturi! Nudimo bicikliranje kroz planinske krajolike izuzetne ljepote i raznolikosti, bogate nagrade i zagarantirano dobro druženje nakon utrke!

Utrka će se održati u nedelju 17.08.2014.
Takmičari će biti podijeljeni u kategorije: Elite, U23, Juniori i Hoby u muskoj i zenskoj konkurenciji. Organizator zadrzava pravo izmjene kategorija. Utrka se ukviru službenog takmičarskog kalendara Biciklističkog saveza BiH.

Maraton prolazi obroncima planina Bjelašnice, Visočice i Prenja, kroz netaknutu prirodu i duboke kanjone rijeka Neretve i Rakitnice.

Maraton se sastoji od dvije staze i to:
Duža varijanta, koja sa svojih 95 km dužine i 3385 m uspona zasigurno predstavlja jedan od najtežih maratona u regiji, a namijenjena je Elite kategorijama. Maksimalna nadmorska visina iznosi 1172 m.n.m. a minimalna 300 m.n.m.

tobacco_road_elite_map

Ništa manje atraktivna, kraća varijanta, sa 50 km dužine i 1950 m uspona namijenjena je ostalim kategorijama. Maksimalna nadmorska visina iznosi 1574 m.n.m., a minimalna 730 m.n.m.

tobacco_road_hobby_map

Start i cilj maratona je u Parku prirode Rujište na 1050 m.n.m. koji se nalazi 18 km sjevero-istočno od Mostara.
Veći dio staza kojim se vozi maraton su makadamski putevi, dok se jednim dijelom vozi i po single-trackom, a manji dio puta je asfaltna podloga. Utrka će biti održana bez obzira na vremenske uvjete.

U 2012. godini “National Geographic” je proglasio Bosnu i Hercegovinu kao najbolju destinaciju za brdski biciklizam.

www.mywayteam.com

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

One Reply to “Tobacco Road – XC maraton putevima šverca duhana

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.