Vijesti iz sporta

Izvještaj sa utrke DH Buzet 2012

Ne mogu se otgrnuti osjećaju nezadovoljstva poslije ovogodišnjeg Buzeta. Nakon zimskih priprema, pobjede u Mostaru i potvrde neke „spremnosti“. Bio je red otići i na pravu DH stazu i vidjeti koliko se zapravo brzo može ići.

Kao i svaki put, nakon stotinu i jedne peripetije oko odlaska na utrku, naprosto više niste fokusirani na vožnju, nego samo na puko preživljavanje…od „kako ću spakovati ovolike stvari“ preko „kako ću se prebaciti do tamo“ do „samo da se ne raspem na stazi jer se neću moći vratiti kući“. Nakon toliko upita o odlasku u Buzet, knjiga, po ko zna koji put spade na jedno slovo. Ja,bajk, jedanaest sati vozom do Zagreba i sl. Tamo me sačekao moj prijatelj Nikola Klacinski. Prespavao sam kod njega i petak jutro sa vrhunskom ekipom polazak put Buzeta.

Nisam se htio forsitari i voziti u petak poslije puta, pa sam dan proveo postavljajući kamp, hodajući po stazi i gledajući druge kako voze. Naravno, većina Slovenaca je tu radila trening već 7 dana prije, kao i taj petak, uz odlične uslove i podršku, pa se znalo ko su favoriti.

Najavljivali su pretežno oblačno vrijeme ali je petak bilo dosta sunčano sa vjetrom što je značajno snizilo temperaturu,pa je pored kampa uz rijeku, noć u šatoru učinilo blago rečeno,neugodnu. Ujutru, nakon blage neispavanosti, žurno pakiranje na jutarnji trening. Prva dva spusta sam isprobavao nove elemente i sastavljao run uz više zaustavljanja. Izvježbao sam sve što sam htio mada nakon 5 spusteva nisam uspio odvesti stazu u komadu jer je svako malo radila žuta zastavica (nezgoda na stazi). Staza je dosta iskristalisana i tačno se znalo gdje se smije voziti a gdje ne, pa je bilo dosta padova i grešaka. Generalno, ove godine sve je brže sa boljim dijelom za pedaliranje te sa više skokova. Svuda gdje su se od prethodnih godina napravili usjeci,sada su napravljeni zidovi i zidići u svrhu malih dropova, pa je vožnja bila malo grublja, no zabavnija. Na jednom od 7 urađenih spusteva u subotu, štopericom sam si izmjerio vrijeme. Kaže 3.02,što je kako gledam po finalnim rezultatima,među prvih 10 rekreativaca. To je to što sam i očekivao i zadovoljan sam otišao da se odmorim za sutra.

Navečer roštilj i neuspješno rano lijeganje. Muzika, šator, hladnoća i jutarnje ustajanje kao poslije cjelonoćnog partija. Na prvom spustu su me počele izdavati podlaktice i odmah sam vidjeo da to nije to. Vrijeme mi ismiče, greškice se podkradaju i bio sam prisiljen usporiti. Više mi se nije ni vozilo. Razočaran sam jer nakon tolikog puta i truda moram da budem ukočen i oprezan. Maksimalna opreznost na kvalifikacijama i vrijeme očajnih 3.21. Radi gužve na prevozu do gore, malo je falilo da zakasnim na start, UCI sudija je pogrešno rasporedio ljude koji startaju prije mene pa se presabrao pri odbrojavanju semafora, ubacio me sa četvrte starne pozicije odmah na kapiju dok je semafor već odbrojavao zadnje 2sec. Stavljaj kacigu, oblači rukavice, zateži brile i navrat-nanos u finale. Problem sa rukama sam već prihvatio i posvetio se stizanju vremena na pedaliranju. Gdje je god moglo i kako god…Na kraju sam oborio vrijeme iz kvalifikacija za 8sec. Znači finalno vrijeme,opet loših,3.13. Nisam sačekao ni rezultate, ništa me nije interesovalo dalje. Poziciju sam saznao tek sutradan kada sam došao kući. Prekosutra sam već bio na treningu i fokus na slijedeću stanicu. DH Pakrac UCI C2.

[box type=”tick”]Hvala NVO Horizont na finansijskoj podršci. Zladni Medvjed na podršci na stazi. Nikola Klacinski na prevozu, smještaju i dobrom društvu.[/box]

Ovom prilikom bih pozvao sve vozače iz BiH koji žele vidjeti, a i voziti pravu DH trku, da dodju u Pakrac. To je relativno blizu i da time krene razvoj BiH Downhill-a u takmičarskom smislu, da se krenu razvijati takmičari pa ćemo možda i mi iz BiH jednom doći kombijem na utrku, postaviti svoju tendu i sl, a ne smrzavati se po šatorima, jest pitu i peksimete stare 3 dana jer smo to ponijeli od kuće i lafo predstavljati nešto.

Do Pakraca, pozdrav!

Rezultati : http://www.akopatija.hr/livetiming_dh/results1.php?race_id=1450&event=192&type=3

Galerije slika : http://blog.bike-park-slovenia.com/2012/05/21/dh-buzet-2012-massive-gallery/

saLe
Izvjestava sa DH utrka u regionu, clan NVO Hirozont - Crdo Crew ekipe (DH Valter)
http://www.1stdhoffensive.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.