BH scena Događaji Najave

Giro di Sarajevo 2014: Ulice biciklistima!

Giro1

Sedmi put u nizu sarajevske ulice pripašće biciklistima. U nedjelju, 7. Septembra, sa početkom u 17 sati, biće održana tradicionalna biciklistička manifestacija Giro di Sarajevo, koju organizuje istoimeno udruženje već sedmu godinu za redom.

Kada već nemamo staze, ništa drugo nam ne preostaje nego da zauzmemo saobraćajnice i vozimo po njima, govori Loren Keserović, koordinator projekta ispred udruženja Giro di Sarajevo.  Naravno, mi to nećemo učiniti bez prethodne najave , te potpore policije i dozvola nadležnih ministarstava. Kao i prethodnih godina, mi ćemo okupiti što više možemo biciklista kako bi građanima i vlastima ukazali na gorući problem našeg glavnog grada, a to je nedostatak biciklističke infrastrukture, dodaje Keserović.

Giro2

Kako naglašavaju iz Giro di Sarajevo, broj biciklista u Sarajevu svake godine radikalno raste, ali vlasti ne prate te evropske tokove adekvatno, uz izgradnju horizontalne, vertikalne signalizacije, te prijeko potrebnih biciklističkih staza. Tako u Sarajevu dolazi do paradoksa – motornim vozilima, koja svakodnevnu guše Sarajlije i gužvama ali i zdravstveno, daje se prednost ispred jednog zdravog, jeftinog i savremenog vida prijevoza.

Sramota je da se svakodnevno renoviraju saobraćajnice a da se ne uz njih ne izgrađuju i staze za bicikliste. Mi nismo protiv automobila, ali voljeli bi kada bi građani i vlasti shvatili da su beneficije od biciklizma višestruke, što direktno, što indirektno. Mi takaođer pokušavamo mijenjati stvari i direktno, gradeći barem biciklističke parkinge u centru grada, ali iako to ide dobrim, kvalitetnim tokom, to nije dovoljno. Biciklisti moraju dobiti svoje staze, što prije, ističe Keserović.

Giro4

Giro di Sarajevo, putem kojeg i vi možete dići svoj glas protiv diskriminacije biciklista, biće održan na istoj ruti kao i prethodnih godina, od Dobrinje do Vijećnice, te Vilsonovog šetališta, a početak je u 17 sati, 7. Septembra. Organizatori su uz pomoć Coca-Cole i ove godine obezbijedili vrijedne poklone najsretnijima, a specijalno iznenađenje, do sad neviđeni zabavno-sportski događaj na ovim prostorima, desiće se nakon dodjele poklona na Vilsonovom šetalištu.

TO je nešto potpuno novo, čime želimo nagraditi sve učesnike ali i promovisati biciklizam na jedan novi način. Više o tome u narednim danima, tajanstven je koordinator projekta Loren Keserović.

Do početka događaja pratite facebook stranicu udruženja (facebook.com/girodisarajevo), te medije za dodatne informacije.

Giro di Sarajevo se zahvaljuje svojim prijateljima bez kojih cijela borba za prava biciklista ne bi bila moguća, kompanijama Coca-Cola, Sberbanka, BH Telecom, Unilab; servisu Bogolivestrong; udruženju MTBA; hotelu Bristol; trgovačkim centrima BBI i Sarajevo City Center; Butiku Badem; te medijskim pokroviteljima Klix.ba, Oslobođenje, Radio Antena Sarajevo i FACE TV.

Branka Turkić
PR Manager
pr@girodisarajevo.ba

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.