BH scena

Video profil: Upoznajte Lejlu Tanović

Lejla Tanovic

Lejla Tanović se brdskim biciklizmom počela baviti sasvim slučajno, a danas zauzima 90. mjesto u svijetu u ovom sportu. U 2015. ostvarila je sjajne rezultate, i namjerava tako nastaviti i u ovoj i narednim godinama. U ovom kratkom video profilu, Lejla govori o svojim počecima, uspjesima i daljim planovima za karijeru, koja će nesumnjivo biti blistava.

Lejla Tanović je najbolja bh. biciklistkinja i trenutno zauzima 90. mjesto na UCI listi profesionalnih brdskih biciklistkinja svijeta. Iza sebe ima sjajnu sezonu i nema sumnje da je 2015. godina za nju bila najuspješnija do sada. Postala je vice-prvakinja Balkana, penjala se na pobjednička postolja međunarodnih UCI utrka, po peti put osvojila titulu državne prvakinje, a potpisala je i profesionalni ugovor s turskim timom Salcano Cappadocia.

U svijet biciklizma Lejla je ušla sasvim slučajno. Kao tinejdžerka nije bila najzadovoljnija svojom linijom i vožnjom bicikla željela se što prije riješiti neželjenih kilograma. Tada nije ni slutila da će biciklizam postati njena profesija i da će joj ovaj sport donijeti toliko svijetlih trenutaka. Lejla je 2015. godinu završila na 90. mjestu UCI liste profesionalnih biciklistkinja, što je najbolji rezultat u historiji ovog sporta u BiH.

Kao članica profesionalnog kluba Salcano Cappadocia, učestvovala je u nekoliko profesionalnih UCI međunarodnih utrka na kojima je postizala zapažene rezultate, od kojih se posebno ističe 3. mjesto na utrci u Istanbulu. Aktuelna je vice-prvakinja Balkana i to u najjačoj – Elite kategoriji, a u godini koja je iza nas uspjela je odbraniti titulu i u domaćoj Premijer ligi.

Brdski biciklizam je olimpijski sport, no zbog komplikovanog sistema kvalifikacija, za Lejlu odlazak na Olimpijadu u Riju 2016 nije moguć. Naime, za odlazak jedne biciklistkinje na OI bodove moraju prikupljati tri biciklistkinje iz te zemlje, a obzirom da je Lejla trenutno jedina iz BiH na UCI listi to u ovom trenutku nije moguće. Za naredni olimpijski ciklus – Tokio 2020 – postoje realne šanse, jer u BiH trenutno ima nekoliko djevojaka koje bi ubrzo mogle početi skupljati bodove za naš nacionalni tim.

Kako kaže, ženama je teže doći do uspjeha i njihovi rezultati često ostaju u sjeni muških kolega. Ali to je za Lejlu samo motiv više da nastavi sa radom i ostvaruje još bolje rezultate. Za nju i njenog trenera cilj u narednoj godini je vrlo jasan: proboj među 60 najboljih biciklistkinja u svijetu.

Izvor: http://www.redbull.com/ba/bs/bike/stories/1331771640925/video-profil-upoznajte-lejlu-tanovi%C4%87

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.