BH scena

Blizu Sanskog Mosta otvoren biciklistički punkt “Vizitor centar SANA”

1

Novoizgrađeni Vizitor centar SANA – Biciklistički punkt amk70, koji se nalazi na području opštine Sanski Most, svečano je otvoren u nedelju, 14. juna 2015. godine. Reprezentativan objekat smješten je na terenu budućeg Sportsko edukativno rekreativnog centra sa cross stazom, koji se nalazi 12 km od Sankog Mosta. Izgrađen je u okviru projekta „Žitni put, Kupa – Sava“ koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje „Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013”, a koji se provodi na području sjevero-zapadne BiH i centralne Hrvatske.

2

Na ovom lokalitetu u prirodi, Auto moto klub 70 je započeo izgradnju Sportsko rekreativno edukativnog centra sa cross stazom – za sve cross sportove, za organizaciju raznih vidova edukacija, sportskih okupljanja, treninga i aktivnog boravka u prirodi. Ista će biti na raspolaganju i u službi svim ljubiteljima prirode, kao i konzumentima cross sportova i sličnih disciplina, ali i za edukaciju djece i mladih.Naglasak je stavljen na bezbjednost u saobraćaju i na tehničku kulturu, a kroz EU projekat „Žitni put, Kupa – Sava“, ovaj lokalitet poprima i turistički značaj, te otvara posebnu mogućnost za afirmaciju biciklizma.

3

Svega na nekoliko kilometara udaljenosti od Vizitor centra nalazi se spomenik prirode, Hrustovačka pećina. Pogled se pruža i na planinu Mulež. Izletište Dabar, čiji izvor je stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode, također je vrijedan spomena i posjete. Rijeka Sana je već uveliko čuvena za ljubitelje kako plivanja, tako i ribolova, kampovanja, raftinga. Uz pružanje informacija posjetiocima ovaj Punkt bi trebao biti početna i povratna tačka za izlete, vožnju biciklima, aktivna druženja i rekreaciju u prirodi.
Biciklističkim punktom upravljaju udruženje Zelene staze – Greenways i Auto moto klub 70.

4

Za više informacija o otvorenju Vizitor centra, najavi dolaska, mostovima saradnje i slično, te za prijavu učešća na planiranoj vikend biciklijadi u povodu istog, te o podršci ovog i drugih projekata, molimo kontaktirajte nas: automotoklub70@gmail.com, 061 861 787

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.