Izvještaji sa vožnji

Nastup MTBA na AdriaBike Maraton Plitvice 2015

DSCN6266

Dok se u Sarajevu obarao Ginisov rekord u dužini biciklističke kolone što lagano klizi asfaltom, istinski ljubitelji brdskog biciklizma iz regije okupljali su se na Plitvicama, tačnije u Korenici gdje je vikend bio potpuno u znaku biciklizma. Mjestašce gdje se brojni turisti iz Europe obično zadrže jedan dan kako bi posjetili nacionalni park prepoznalo je značaj organizacije masovnih događaja pa je ekipa “Adria bike”, koja je nedavno organizirala sjajnu turu “4 otoka”, ovdje priredila sada već tradicionalni, treći po redu maraton.

DSCN6230 DSCN6244

Kako je to i običaj u razvijenim zemljama, događaj su podržali trgovci glavnih biciklističkih brandova, banke, osiguravajuće kompanije, turistička zajednica… pa su posjetitelji imali priliku vidjeti i isprobati najnovije modele Scotta, Gianta, Specializeda, zabavljati se na novotariji zvanoj “fat bike” ali i testirati najnovije modele Mazde. Kada se u jedno tako malo mjesto slije preko 900 takmičara i njihovih pratioca svi imaju koristi, dobro se zabave i ponesu lijepe uspomene.

DSCN6202 DSCN6204

Ekipa Udruženja brdskih biciklita (MTBA) je takođe prisustvovala ovom događaju, najavljenom kao “profi utrka za rekreativce”. Zbog činjenice da su se u istim kategorijama takmičili i licencirani biciklisti i rekreativci, da u ovolikom broju takmičara uvijek ima barem stotinjak vrhunskih, što reprezentativaca, što triatlonaca pa čak i onih koji su s ponosom nosili majicu finišera najprestižnije svjetske mtb utrke “Absa Cape Epic”, većina ostalih “običnih” takmičara, pa i mi, došli su rasterećeni bitke za vrhunski rezultat. Važno je bilo dobro se družiti, upoznati nova lica, zbijati šale na svakom koraku i pokazati kakve planine mi imamo.

DSCN6197 DSCN6228

Stoga smo na štandu MTBA pored fotografija za koje su mnogi pitali “Jesu li ovo Dolomiti” a mi pojašnjavali da nisu već da je to Prenj, Zelengora, Maglić ili Bjelašnica, onako domaćinski, zahvaljujući vrijednim rukama ženskog dijela ekipe (Alma, Lejla i Aida) iznijeli hurmašice, moderne gurabije od žitarica i još koječega, trešnje iz Mostara… Najavljena je i prva štafetna utrka (kombinacija cestovnog i brdskog bicklizma) koja će biti organizovana na Veleži, dijeljene su karte Prenja itd.

DSCN6252 DSCN6315
DSCN6318 DSCN6274

Desetočlana ekipa (tri dame i sedam biciklista) prijavila se u gotovo svim kategorijama. Od veterana u “plus 45”, preko “Classic” do najteže kategorije “Epic” gdje je dužina staze iznosila 78 kilometara. Da sve ne bude “važno je učestvovati” pobrinuo se naš član, Nermin Palić iz Jablanice koji je bio prinuđen da se takmiči u posebnoj kategoriji “Tonaši”. Naime, iako su biciklisti građom obično sitni i “neuhranjeni”, organizator je formirao posebnu kategoriju za koju nije bitno bilo koliko imate godina već da li će vaga pokazati težinu bicikliste s njegovim biciklom veću od 105 kilograma. Nermin je težio 108 ali kad se neko popne na Mont Blanc ili istrči maraton normalno je da i utrci ne prilazi rekreativno. Kroz ovih 900 takmičara Nermin se zaletio kao da je na motoru i stazu dugu 33 kilometra odvezao za 1 sat i 16 minuta što je bilo brže i od “najboljeg” takmičara u ovoj kategoriji bez obzira na težinu. Time je postao apsolutni pobjednik dionice. Ono što je nama bilo najzanimljivije je nagrada: litara piva koliko je težak s biciklom. Naravno, i činjenica da je visoko uzdignuo bosanskohercegovačku zastavu na podiju uz gromoglasan aplauz preko 1000 biciklista.

DSCN6283
DSCN6273 DSCN6289

No, da se u BiH dobro vozi brdski bicikl pokazala je i naša sjajna Adela Medić koja je u kategoriji žena osvojila treće mjesto, te naročito najbolji  bh. biciklist, Antonio Barać iz Livna, koji je u najtežoj “Epic” kategoriji bio drugi, a zlato mu je izmaklo za samo 33 sekunde.

0
DSCN6313

Što se tiče članova MTBA svi smo se plasirali u prvoj trećini takmičara u svakoj od kategorija. Osim Nermina koji je to morao zbog pravila organizatora za “Tonaše”, niko nije želio voziti “Easy” dionicu. Tako smo “Classic” stazu dugu 49 kilometara savladali vrlo uspješno: Harun Šmrković 42 mjesto (1:42:49), Damir Sulimanovski 71 mjesto (1:51:20) i Kerim Kurtović 116 mjesto (1:55:25), u kategoriji “Classic +45” Emir Vučijak 18 mjesto (1:50:33), te u najtežoj stazi “Epic” Ozrenko Mahmutović 39 mjesto (2:45:34) i Mersad Pašić 119 mjesto (3:11:52) s tim što je Mersad imao težak kvar na pogonu koji se praktično raspao usred utrke. Iskustvo i vješte ruke su to nekako sanirale i Meki je hrabro odvezao cijelu dionicu, iako smo se pribojavali da ne ostane sam negdje u planini.

Dame iz MTBA su na ovaj maraton došle rekreativno, nekima je ovo prva ozbiljnija vožnja po makadamu, pa ipak sve tri su uspješno završile za njih prilično tešku dionicu. Alma Hadžiabdić je u cilj ušla kao dvadeseta sa vremenom 2:41:16, Aida Tulić je osvojila 39. mjesto (3:46:13) a Lejla Hadžiabdić 40. (3:46:16). Sve čestitke i za hurmašice i za odvožen prvi maraton u životu.

Pored naše spomenute ekipe u ovoj priči na ovom maratonu su bili i biciklisti iz Bihaća, Cazina, Banja Luke i drugih krajeva BiH. Naša ocjena je kako je ovo izvrstan događaj, kako smo mi malo vještiji nizbrdo, da smo vozili i dionice gdje su drugi silazili s bicikla, a da ovo ozbiljnije shvatamo i treniramo mogli bi se ganjati i uzbrdo. Ipak, najvažnije je bilo upoznati nove prijatelje na dva točka i dogovoriti neke zajedničke ture.

Tekst i foto: Emir Vučijak

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.