BH scena

Zapisnik sa sastanka Asocijacije MTB pri Bic.savezu BiH

DSC_3914

BICIKLISTIČKI SAVEZ BIH
Asocijacija MTB

Zapisnik

sa sastanka Asocijacije MTB održanog u Doboju je 2. marta. Na sastanku je razmatran sljedeći dnevni red:

 1. Izvještaj o radu za 2012. godinu
 2. Kalendar takmičenja za 2013. godinu
 3. Pravilnik o takmičenju Škoda XC lige
 4. Organizacija Prvenstva BiH u brdskom biciklizmu
 5. Razno

Ad. 1 – Ponuđeni izvještaj o radu je jednoglasno usvojen uz ocjenu da je Asocijacija MTB u potpunosti opravdala svoje osnivanje i da je urađeno maksimalno koliko je bilo moguće. Neke zacrtane stvari nisu realizovanje (npr. izmjena i dopuna Statuta Biciklističkog saveza BiH) ali na to članovi Asocijacije MTB nisu mogli uticati te se očekuje da se formalno-pravna pitanja postojanja Asocijacije MTB definitivno riješe u ovoj godini.

Ad. 2 – Kalendar takmičenja:

 1. Škoda XC liga – Premijer liga BiH u brdskom biciklizmu
  1. 14. 4. 2013. Mostar
  2. 2. 6. 2013. Tuzla
  3. 23. 6. 2013. Sarajevo
  4. 8. 9. 2013. Banja Luka
  5. 15. 9. 2013. Bihać
 2. Prvenstvo BiH u brdskom biciklizmu: 21. 7. 2013. Organizator je još nepoznat
 3. Prvenstvo BiH u disciplini XC Uphil: 13. 10. Bihać
 4. Kup utrke klubova:
  1. Živinice, 18. 8. 2013.
  2. Vogošća

[box]Preuzmite finalni prijedlog MTB kalendara za sezonu 2013.[/box]

Ad. 3 – Prošlogodišnji pravilnik o takmičenju Škoda XC lige je dijelom dopunjen. Osnovne izmjene su:

 • Bodovanje za ukupni plasman: ukupan broj bodova se dobiva zbirom svih bodova sa svih pet utrka, bez obzira na koliko utrka se takmicar pojavljivao
 • Ciljano vrijeme trajanja utrke u svakoj kategoriji bi trebalo biti približno UCI minimalnom vremenu. Npr. za Elite i U23 je to 1h 30 min
 • Broj krugova za žene ne bi trebao biti samo jedan, optimalno je dva kruga
 • Kategorija Veterani se razdvaja po godištima i to do 45 godina i preko 45 godina
 • Kategorija Hobby se razdvaja po godištima i to: do 16 godina, od 16 do 35, i 36 i više godina
 • Takmičari u Hobby kategoriji ne moraju posjedovati licencu ali su obavezni najkasnije na dan takmičenja uplatiti organizatoru dnevno osiguranje (5 KM) i startninu (5KM), odnosno ukupno 10 KM. Ukoliko ne bude dovoljan broj takmičara kategorije se objedinjavaju
 • Organizator utre nije dužan obezbijediti novčane nagrade za Hobby program
 • Organizator utrke je dužan obezbijediti vozilo hitne pomoći, a po potrebi ukoliko je konfiguracija terena takva da medicinsko osoblje ne može transportovati unesrećenog, i službu GSS.

Ad. 4 – Razno:

 • Gosp. Ermin Lipović je informisao prisutne članove Asocijacije MTB o aktivnostima na izradi izmjena i dopuna Statuta Biciklističkog saveza BiH. Zaključeno je da te aktivnosti idu u pravom smjeru.
 • Sekretar Biciklističkog saveza, gosp. Tihomir Kuvalja je dao pojašnjenje o članarini. Bez obzira da li se neki klub bavi samo rekreativnim biciklizmom ili ima i licencirane takmičare, obavezan je platiti godišnju članarinu u iznosu od 200 KM (izuzev u prvoj godini osnivanja i pristupanja Savezu).
 • Predsjednik Asocijacije MTB, gosp. Emir Vučijak je skrenuo pažnju na pojavu da se neki naši reprezentativci na zimskim pripremama potpisuju pod fotose kao “Republic of Srpska national team” a ne kao članovi državne reprezentacije BiH. Sekretar Biciklističkog Saveza je dao pojašnjenje da je njihove pripreme finansirala Vlada RS te da UCI poznaje i takve selekcije.
 • Selektor reprezentacije BiH, gosp. Nikola Soković je informisao o mogućim nastupima naših reprezentativaca na nekim jakim utrkama u Evropi. S obzirom da Savez nema novaca za finansiranje tih utrka te da takmičari uglavnom sami snose troškove putovanja, zaključeno je da se odabir učesnika u tom slučaju vrši po principu trenutne forme takmičara i plasmana na utrkama u sezoni pa tek onda mogućnosti da takmičar snosi troškove puta. Konkretno, to znači da će se učešće prvo ponuditi najboljim takmičarima, pa tek u slučaju da oni odustanu prvenstvo imaju oni koji mogu sami finansirati put.

Sastanak asocijacije vodio Emir Vučijak, predsjednik

Zapisnik sačinio Nikola Soković

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.