BH scena

Obilježen Evropski dan bez automobila u Sanskom Mostu

Povodom evropske sedmice mobilnosti koja se ove godine održala pod motom „Kretanje u pravom smjeru“ („Moving in the right direction“), u organizaciji Auto moto kluba 70 i nevladine organizacije „Sana u srcu“ u Sanskom Mostu je prvi put uz prisustvo velikog broja biciklista obilježen „Evropski dan bez automobila. Okupljanje šetača, rolera i biciklista, a ponajviše djece počelo je kako je i najavljeno u subotu 22. Septembra ispred sportske dvorane u 11 sati gdje je krenuo defile Prijedorskom ulicom koja je na dan akcije bila blokirana za motorna vozila. Najmlađi članovi i učesnici akcije dijelili su mini priručnike zvučnog naziva „Biciklistički bonton“ koje je za ovu priliku pripremio amk70 tim, te edukativne materijale pod nazivom „Vozači oprez!“, koje su kao znak podrške i kolegijalnosti organizatoru ustupili predstavnici biciklističkog udruženja „Giro di Sarajevo“ iz Sarajeva.

Prigodan program za najmlađe upriličen je u gradskom parku pokraj rijeke Zdene. U okviru obilježavanja Evropskog dana bez automobila a s ciljem promocije vožnje bicikla najsmijeliji učesnici vozili su se 11 km u pravcu sela Kljevci do mjesta buduće cross staze na kojoj bi se ljubitelji prirode ali i adrenalina, te cross vožnje u budućnosti trebali više sastajati. Tehničku podršku ovom dijelu programa pružili su članovi udruženja eksteremnih sportova „Condor“ te biciklistička grupa MTB Sanski Most.

„Evropski dan bez automobila“ promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama. Dan automobila se obilježava također i kako bi najmlađi naučili da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pješačiti, koristiti biciklo i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje buke i zagađenja. Na veliko zadovoljstvo organizatora sanskoj akciji odzvalo se preko 200 biciklista.
„Ovakvim i sličnim kampanjama nastojimo skrenuti pažnju prvenstveno na bezbijednost u saobraćaju, te na značaj zdravog načina života. Ovo je dan biciklista, pješaka, vozača rolera, romobila, skejt bordova, korisnika invalidskih kolica, kao i svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu, ne prave buku i ne zauzimaju životni prostor svojih sugrađana.“ – ističu ispred Auto moto kluba 70.

Inače, dan bez automobila promoviše viziju gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila, a svi smo učesnici u saobraćaju i toga svjesni dužni smo da svoje kretanje učinimo bezbijednim, te našu okolinu zdravijom.

Vozimo i danas pametnije, živimo kvalitetnije.

PR Auto moto klub 70

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.