BH scena

U Mostaru obilježen Europski dan bez automobila

Biciklistički klub Mostar u subotu je na platou tržnog centra Mepas Mall u Mostaru organizirao manifestaciju “Biram DA sigurno bicikliram” u sklopu istoimene kampanje koju mostarski biciklisti provode u suradnji Centrom civilnih inicijativa i uz potporu Europske unije.  Manifestacija se organizirala na Europski dan bez automobila koja se već 12. godinu obilježava na starom kontinentu, a drugu godinu za redom u Mostaru.

Središnji dio programa bila je humanitarna biciklijada za Osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama u Mostaru.. Naime, pokrovitelj biciklijade tvrtka NSBet osigurala je 300 majica s logom manifestacije koje su svojem štandu dijeliti učenici spomenute škole.  Prodano su sve majice a ukupno se za opremanje senzorske sobe u toj školi prikupljeno oko 2100 konveritbilnih mataka.
“U ime djece, roditelja i djelatnika Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar te u svoje osobno ime zahvaljujemo se na organizaciji ove hvale vrijedne akcije i svim donatorima koji su prepoznali njezin značaj. Ovime se pokazuje kako su mladi Mostara i šire osviješteni za potrebe jedne od najugroženijih skupina društva, a to su djeca i mladi s posebnim potrebama”, kazala je ravnateljica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar Maja Mustapić.

Direktor tvrtke NSBet Josip Žulj istaknuo ja kako njegova tvrtka poštuje ljude i zajednicu iz koje je nastala i želi se odužiti na što bolji i konkretniji način. “Suosjećamo s problemom koji imaju djeca s posebnim potrebama i uvijek ćemo, koliko god smo u mogućnosti, pomoći ovoj kategoriji stanovništva”, kazao je Žulj.

Predsjednik Biciklističkog kluba Mostar Toni Zorić izrazio je zadovoljstvo odazivom građana na manifestaciju, istaknuvši kako je ovo pokazatelj da biciklizam u Mostaru poprima svakim danom poprima sve širu dimenziju  te je potrebno da gradska vlast počne brinuti  i o ovom segmentu.

“Pozivamo Gradsku upravu Mostara da pokrene prve korake na stvaranju uvjeta za bicikliste, jer je očigledno  kako se svakim danom povećavaj broj građana koji koriste biciklo kako prijevozno sredstvo ali i sredstvo za sport i rekreaciju. Potrebno je što prije krenuti  s realizacijom biciklističke infrastrukure u gradu kako bi se smanjila mogućnost neželjenih posljedica kada je u pitanju promet u gradu”, kazao je Zorić.

U sklopu manifestacije, koja je trajala od 16 do 20 sati, realizirano je više zabavnih sadržaja od čega se mogu izdvojiti nastupi Mostarskih mažoretkinja, plesnih studija B-Dance i Mo-Stars, Flash te Mostar skeet teama.  Vrlo zanimljiv bio je i krobatski nastupi sarajevskih skejtera i biciklista, te utrka komunalnih djelatnika na triciklima Pobijedio je Džemal Šabić, drugi je bio Ermin Zolj a treći Almir Nožić. Sva trojica natjecatelja bila su iz Javnog poduzeća “Parkovi” iz Mostara.

Uz zabavni sadržaj, na platou spomenutog tržnog centra od jutarnjih sati na više štandova bili su izloženi bicikli poznatih europskih i svjetskih proizvođača, a bio je postavljen i štand Biciklističkog kluba Mostar koji je dijelio promotivne letci te upoznavao i educirao stanovništvo o biciklističkim propisima te o svim pozitivnim stranama biciklizma. Također će se na tom štandu promovirala kampanja “Biram DA sigurno bicikliram” kojoj se želi ukazati na nezavidan i neravnopravan položaj biciklista u prometu.

Glavni sponzor manifestacije “Biram Da sigurni bicikliram” bila je tvrtka NSBet, dok su glavni pokrovitelji Mepas Mall i Sportski savez Grada Mostara. Manifestaciju su sponzorirali i HT Eronet (zlatni sponzor), UniCredit Bank d.d. Mostar (srebreni sponzor), Red Bull, te Candy Mix.

Partneri manifestacije bili su: tvrtka Shift Brand Design, Mostarske maožretkinje, plesni studio B-Dance, plesni studio Mo-Stars, plesni studio Flash, Sportsko-ekološki klub Zelena glava, te Mostar Skate Team.

Inače, kampanjom “Biram DA sigurno bicikliram”, koja se provodi u suradnju s Centrom civilnih inicijativa i uz financijsku podršku Europske unije, od Gradske uprave Mostara traži se da nadležne gradske službe pripreme, a Gradsko vijeće Grada Mostara usvoji odluku, kojom bi se Grad Mostar obvezao da će pristupiti izradi studije razvoja biciklističkog prometa u Gradu Mostaru, te da će se prilikom svake rekonstrukcije ili izgradnje cestovne infrastrukture u gradu uzeti u obzir i biciklisti, kroz planiranje biciklističkih staza i traka.

‘Također, traži se poboljšanje sigurnosti prometa biciklista na relaciji vrh Avenije-Bučići kroz postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, te da se simbolično, kao prvi korak gradske vlasti kojim će pokazati brigu za bicikliste, postave znakovi te ucrtaju biciklističke trake u oba smjera na dijelu Avenija-Mostarka.

Više informacija o kampanji može se naći na https://www.facebook.com/biramDA

Izvor: g.p. www.bkmostar.ba

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.