BH scena Događaji

Tribina Snežana Radojičić: Biciklom oko svijeta, 25.6.2016

DSCF5127 DSCF5393
U subotu, 25. 6. 2016. godine u prostorijama „Centra za mlade Gorica“ (ul. Avde Jabučice 52) održat će se zanimljiva tribina pod nazivom: “Snežana Radojičić – Od cikloputnika do ciklonomada”. Povod je nova knjiga ove književnice koja već pet godina putuje svijetom biciklom. Druženje sa ovom biciklistkinjom, književnicom i svjetskom putnicom počinje u 18,00 sati, a prisutni će uz projekciju video zapisa moći direktno razgovarati sa autoricom.

DSCN3456 P1160579a

Snežana je svoje epsko putovanje započela 2011. godine kao krug oko svijeta, ali to se u međuvremenu pretvorilo u nomadski način života. Tih pet godina će uživo prenijeti na posjetioce, pričati o pet “naj” zemalja i destinacija: najgostoljubiviji narod, najidealnije mjesto za život, najljepši grad, najteža zemlja za putnika, najfascinantniji kulturnopovijesni spomenik… i o pet najzanimljivijih, nezaboravnih iskustava i doživljaja tokom petogodišnjeg lutanja na dva točka.

IMG_1917 IMG_4000

Prije i poslije tribine prisutni će moći kupiti novu knjigu Snežane Radojičić “Nomad (1)” koja predstavlja nastavak romana “Zakotrljaj me oko sveta”, kao i ostale naslove iste autorice, te na taj način podržati nastavak njenog putovanja.

[box type=”info”]O knjizi koja je povod za tribinu:

Knjiga „Nomad 1“ predstavlja nastavak romana „Zakotrljaj me oko sveta“, ali samo utoliko što se početak njene radnje nadovezuje na završetak prethodne priče i što je pripovjedač isti. Ali i stilski i tematski sasvim je drugačija, i može se čitati kao potpuno nezavisno djelo.

DSCF5323„Nomad 1“ govori o dvomjesečnom pedalanju kroz Tursku u martu i aprilu 2012. Sadržaj knjige najbolje se odslikava kroz njen moto, za koji je autorica uzela riječi Isidore Sekulić: “Čovek je nomad po srcu svom, po misli svojoj, po idealima svojim. On je nomad po volji božjoj koja ga je stavila među ogromna prostranstva neba i zemlje. Davnašnja i današnja strast, da se leti, putuje bez putanja i stanica i granica, to je proboj nomadstva čovečje prirode. Volja božja: to su staze i reke, putovanja i sretanja i nizovi života i drugova.” Tako su u središtu priče ljudi koje autorica sreće, njeni odnosi sa njima, njihove sudbine i ono što o njima saznaje, kao i lekcije koje dobija u tim susretima, a koje su ponajviše vezane za njene predrasude i stereotipe o pojedinim narodima i kulturama, kao i o samim ljudima, njihovim namerama i postupcima. Tokom tog putovanja, i pripovjedač doživljava promjene, pa od ustrašene i zabrinute cikloputnice koja se jedva usudila da zapedala sama, tokom kotrljanja po Turskoj izrasta u iskusnog nomada koji je naučio kako da svugdje nađe sebi dom.

DSCF4945Radnja se dešava na prostoru između mediteranske i crnomorske obale, na anadolijskom platou. Putovanje koje prati počinje u Antaliji, pa preko Karamana i Konje vodi u Kapadokiju, odakle se nastavlja istočno ka Šivasu i zatim, duž obale Crnog mora, uz de-tur radi posjete manastiru Sumela, završava se na gruzijskoj granici. Na tom prostoru smješteni su mnogi dobri ljudi, derviški red mevlanista, kapadokijski vilenjački dimnjaci, ‘noćni život’ mladih Turaka u gradovima, kurdski studenti nacionalisti i ostali, hrišćanski manastiri i rimske iskopine, i, naravno, zadivljujuća priroda. O svemu tome govori „Nomad 1“.”[/box]

Subota, 25. juni 2016., “Centar za mlade Gorica” ul. Avde Jabučice 52, Sarajevo

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.