BH scena

Rješenje za saobraćajne gužve

Kolaps saobraćaja u strogom centru Sarajeva, uzrokovan neophodnim remontom tramvajske pruge, bio je neminovan i prijetio je građanima Sarajeva još i prije ovih radova koji bi nam trebali olakšati život. U stvari, sve veći broj automobila u Sarajevu prijeti da će se kolaps koji se dešava danas, sutra i narednih mjeseci, neminovno početi dešavati i svakodnevno, i bez radova na cesti. Automobila je jednostavno, previše.

Giro di Sarajevo nije protiv automobila, naprotiv. Mi smo za suživot automobila, pješaka i biciklista na svakom pedlju gradskih saobraćajnica. Ali, u stvarnosti, to apsolutno nije tako. Dok se sve u Sarajevu čini kako bi se olakšao prijevoz automobilima u najzabačeniju ulicu u gradu, biciklistima se ne omogućava ni siguran esencijalni prijevoz do centra grada iz bilo kojeg gradskog naselja. Biciklisti i dalje nemaju svoje staze, a građanima se i dalje mažu oči “stazama” koje su pravili amateri i koji ne znaju da biciklistička staza između pješačke staze i pješačke klupe mami na katastrofu.

Ali, biciklisti su prilagodljiv svijet koji uvijek nudi rješenja i pomaže vlastima da im omoguće osnovne uslove za život na gradskim cestama. Ne kao vozači automobila, koji vole da trube i kukaju kako sa svojim mezimcem ne mogu doći do omiljene prodavnice, kafića, parkinga ili… zelene površine. Akcija građana “Parking papak” to zorno pokazuje. Oni ne mare ni za okolinu ni za svoje sugrađane, nego žive u svom carstvu egoizma, gdje su i kraljevi, i carevi i majstori. Čast izuzecima, oni se i ne nalaze u ovom tekstu.

Giro di Sarajevo nudi rješenje za problem saobraćajnih gužvi u centru grada, baš kako to i bez gužvi rade stanovnici razvijenih zemalja: Koristite bicikl. Transport biciklom će donijeti beneficije vašem zdravlju, srce će vam bolje raditi, pritisak se normalizovati a nivo stresa ćete svesti na minimalan nivo. Nećete trošiti novac na gorivo, nego ćete trošiti vlastite kalorije – a ako ih nemate viška, onda vam gorivo može biti omiljena čokoladica i sok. Zaštitićete svoju i okolinu svojih sugrađana – za razliku od onoga što radite dok vozite automobil. Sarajevo nam nije poklonjeno, ako se ovim tempom bude zagađivala okolina, prvenstveno izduvnim gasovima iz automobila, brže nego mislite nećemo moći u mogućnosti živjeti ovdje. A bolnica Podhrastovi će se proširiti do Barica na sjeveru, i do Mejtaša na jugu.

Da su u gradskim vlastima ljudi koji misle proaktivno, ozbiljno bi razmislili o zatvaranju saobraćajnice od Marindvora do Baščaršije za kompletan saobraćaj, osim strogih prioriteta. U tom slučaju bi se čitava saobraćajnica mogla koristiti kao jedna široka biciklistička staza, a to je nemjerljiv poklon svim građanima Sarajeva. Biciklisti vam neće praviti buku, zagađivati vaš vazduh, niti će biti nervozni dok prelazite ulicu. Svima će nam život biti ljepši. A čitav projekat može poslužiti kao eksperiment za stvarnu implementaciju nečeg sličnog u budućnosti.

Giro di Sarajevo nudi rješenja i brine za sve građane Sarajeva, tako što omogućava najpozitivnijoj skupini građana našeg glavnog grada – biciklistima, normalne uslove za život. Napominjemo da mi nismo udruženje koje samo šalje saopštenja i optužuje, naš projekat izgradnje biciklističke staze na području Vilsonovog šetališta već se nalazi u Ministarstvu saobraćaja, a drugi projekat, koji bi omogućio dvosmjerni tok biciklističkog saobraćaja na istoj lokaciji, u procesu je prezentacije gradskim i kantonalnim vlastima.

Mi ne želimo sjediti i pričati. Mi želimo raditi i nudimo konkretna rješenja. Za početak, dopustite nam da vam pomognemo, a onda počnite sistematski rješavati katastrofalnu saobraćajnu situaciju u gradu, lavinu koju je kamenčić zvani remont pruge samo pokrenuo. Dopustite nam da živimo i uživamo u životu.

Giro di Sarajevo PR

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.