BH scena Događaji

Prva “Kritična masa” u Sarajevu, 24.4.2015

U Sarajevu će se po prvi put održati „Kritična masa“, na kojoj će biciklisti pokušati skrenuti pažnju vozačima automobila da su i oni dio saobraćaja. Greška koju čini jedan prosječan vozač motornog vozila je ta što se ne zaobilazi bicikliste po pravilima. Vozači često trube i kad je bespotrebno, a neki su čak i namjerno automobilom nalijetali na vozače dvotočkaša. Ovo će biti prvi put da se biciklisti skupljaju kako bi skrenuli pažnju na probleme koji se dešavaju na sobraćajnicama.

Evolucija1

 

Šta je cilj Kritične mase?
Skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste biciklo kao prevozno sredstvo u gradu. Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni – nikako provlačenje između auta itd.).
Također, cilj Kritične mase je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju),
Podsticati općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

Kritična masa u SarajevuVažni zakonski propisi za bicikliste

  • Vozač bicikla dužan se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a najvise 1m od trotoara, a ako postoji uređena biciklistička staza po biciklističkoj stazi, odnosno traci.
  • Vozači motornih vozila su obavezni zaustaviti se iza bicikliste ili grupe biciklista, sačekati dozvoljen i povoljan momenat za zaobilaženje i najmanje 1,5m od bicikliste zaobići ga/ih, bez upotrebe zvukova sirene (koja zastrašujuće i uznemirujuće djeluje na bicikliste),
  • Vozač bicikla treba upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smije skidati ruke s upravljača, pridržavati se za drugo biciklo ili vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju bicikla, ili ugrožavati druge učesnike u saobraćaju.
  • Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim po naprijed navedenim propisima.
  • Vozač bicikla mora obavezno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Vidimo se svi ispred Sarajevo City Centra u petak, 24.04.2015. u 18.30h kada će krenuti kolona biciklista jedan iza drugog ulicama grada Sarajeva. Obavezna kaciga i ispravno biciklo, maloljetnici moraju biti u pratnji starijih. Nije potrebna nikakava prijava, dovoljno je da svojim dolaskom podržite bicikliste.

PR Organizatora – BK „Trek Team“

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.