Aktuelno

Primjedbe i prijedlozi na nacrt Zakona o šumarstvu FBiH

Na 8. sjednici Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održanoj 24.11.2011.g. usvojen je Nacrt zakona o šumarstvu (u daljem tekstu Nacrt). Pomenuti zakon je uradio Savez općina i gradova FBiH (konsultirajući struku i nauku) i u parlamentarnu proceduru ga uputio preko zastupnika Envera Mujala i Slaviše Šućura. Nacrt zakona je usvojen i na sjednici Doma naroda FBiH datuma 08.12.2011. god. Pomenuti zakon je uradio Savez općina i gradova FBiH. Parlament je donio zaključak da se o ovom Nacrtu provede javna rasprava u roku od najkasnije 30 dana. Nadležne službe u jedinicama lokalne samouprave su pozvane da razmotre ovaj nacrt i da dostave svoje primjedbe i prijedloge najkasnije do 13.12.2011. godine.

Osnovni problem jeste što Nacrtom zakona o šumarstvu nije:

  • uvršten pojam planinske staze
  • određen nadležni organ za izdavanje dozvola i vođenje postupka za izgradnju i održavanje planinskih staza.

Smatramo da je potrebno:

  • u zakon ugraditi pojam planinske staze,
  • regulisati organ nadležan za  izdavanje dozvola za izgradnju planinskih staza na šumskom zemljištu
  • regulisati organ nadležan za  izdavanje dozvola za organizovane biciklističkih trka i drugih manifestacija rekreativnog i turističkog karaktera.
  • regulisati nadležnost za izgradnju planinskih staza i postavljanje markacija

Obzirom da smo se u dosadašnjem radu često susretali sa velikim problemima koji su vezani za brojne nedostatke u postojećoj zakonskoj regulativi (Uredba o šumama, “Službene novine Federacije BiH”, broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u kojoj nisu na adekvatan način definisani pojmovi i propisi koji bi omogućili realizaciju brojnih projekata i izradnju novih sadržaja koji bi se koristili kako u rekreativne, turističke tako i u takmičarske svrhe, ovom prilikom molimo sve cijenjene članove Udruženja brdskih biciklista, sve prijatelje i ljubitelje brdskog biciklizma da nas podržite u našem nastojanju da pomognemo u implementaciji naših prijedloga koji bi riješili brojne probleme a koji nisu regulisani trenutnim Nacrtom o šumama.

Ovom prilikom pozivamo cijenjene članove Udruženja brdskih biciklista, sve prijatelje i ljubitelje brdskog biciklizma da se u svojim lokalnim zajednicama informišu o datumima javnih rasprava (koje organiziraju općinski načelnici) i da nas obavijeste o datumu i mjestu održavanja javne rasprave da bi zajednički mogli predstaviti naše primjedbe i prijedloge. Javne raspave se mogu organizirati najkasnije do 13.12.2011. godine. Također Vas molimo da i u narednom periodu svojim aktivnostima i inicjativama podržite dopunu Nacrta zakona o šumarstvu u cilju stvaranja zakonske regulative koja će omogućiti što veći broj izgrađenih staza kako za brdski biciklizam tako i za ostale rekreativnih sadržaja.  

Pogledajte i službeni dokument sa primjedbama i prijedlozima na nacrt zakona o šumama FBiH.

Ivan Gakić – predsjednik Udruženja MTBA

 
Primjer uređene i uništene šumske biciklističke staze

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.