Aktuelno

Olimpijski bazen Otoka – POGODNOST za članove MTBA

Udruženje brdskih biciklista (MTBA) je potpisalo ugovor sa upravom JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo o korištenju usluga po povlaštenim cijenama. Naime, biciklisti članovi MTBA mogu kupiti mesečne karte po cijeni od 30 KM koje obuhvataju mogućnosti korištenja bazena, saune i fitness centra. Ako se ima na umu da je redovna cijena za tri sata 7 KM, odnosno 5 KM samo za korištenje bazena, jasno je o kojoj pogodnosti za članove se radi.

Pozivamo članove Udruženja brdskih biciklista da posjete olimpijski bazen na Otoci i dođu na zajedničko bavljenje ovim vidom rekreacije.

 

Plivanje kao tjelesna aktivnot je izuzetno zdravo, a nama koji zimi nemamo priliku voziti bicikl može koristiti kao izvrsna nadopuna sezone. Na raspolaganju stoji i teretana sa svim spravama uključujući i bicikle-trenažere, pa je ovo odlična prilika da se povremeno bavimo i biciklizmom. Sauna je izvanredna metoda za poboljšanje cirkulacije, a samim tim i krvnog pritiska. Osim toga, tu je i psihološki efekat saune i činjenica da se možete opustiti i posvetiti sami sebi na posve drugačiji i neobičan način, što naročito koristi nakon napornog dana. Atmosfera i toplina djeluju umirujuće i čine vas krajnje opuštenim.

 

Uz sve ovo jedan naš kolega biciklist koji radi u sklopu kompleksa voljan je da preporuči i individualne vježbe za svakog ponaosob, a moguće je izvršiti i mjerenja kapaciteta pluća i drugih funkcija organizma.

Pozivamo članove Udruženja brdskih biciklista da posjete olimpijski bazen na Otoci i dođu na zajedničko bavljenje ovim vidom rekreacije. Stalni termin još nismo utvrdili, ali ideja je da to bude barem dvaput sedmično. Na recepciji postoji spisak članova i dovoljno je pokazati člansku karticu Udruženja. Od opreme obavezna je kapa za glavu koja košta od 5 do 15 KM u lokalnim sportskim prodavnicama, a korisne su i naočale za plivanje čija cijena se obično kreće od 15 do 25 KM. Sve možete nabaviti i u prodavnici u okviru bazena.

 

Predrasude oko bazena

Mnogi od nas imaju predrasude kad je u pitanju plivanje i korištenje bazena u zimskim mjesecima. Evo nekoliko najčešćih:

1. JA TO NE MOGU – Mnogi su skloni da, posmatrajući plivačka ili vaterpolo takmičenja i tjelesnu konstituciju plivača, unaprijed procijene da je plivanje pretežak sport i da jednostavno neće izdržati napore na bazenu. NETAČNO! Trake za rekreativce su raspoređene po širini bazena i dužina iznosi 25 metara. Laganim tempom prosječan, neobučen plivač bez ikakvih problema savladava tu udaljenost. Neki se odmore nakon prelaska svake dužine, drugi će plivati konstantno, a postoje i pomagala u vidu lopatica za ruke ili peraja za noge koja mogu olakšati plivanje i učiniti ga dugotrajnijim. Bez problema ćete plivati 30 minuta a uz malo vježbe i cijeli sat.

2. JA NEMAM VREMENA – Najčešće spominjani izgovor je vrijeme. NETAČNO. Svi mi radimo, ili obavljamo svakodnevne aktivnosti i kraj dana se obično završi ili u društvu s prijateljima u kafiću, kraj računara zabavljajući se na internetu ili u kući kraj tv prijemnika. Bazen će vam uzeti sat vremena (maksimalno dva sata sa transportom jer je idealno smješten u centru Sarajeva) a korist je neuporediva u odnosu na vrijeme provedeno ispred televizora.

3. JA MRZIM ZIMU – Neki zbilja ne podnose zimske hladnoće i na pomisao vode i plivanja naježe se i naprosto ne mogu sebe zamisliti kako iz bazena izlaze u zamagljenu zimsku noć. NETAČNO. Temperatura vode i zraka u bazenu je takva da stimuliše kretanje. Nakon završenog plivanja slijedi tuširanje, sušenje kose i adaptacija na spoljnu temperaturu. Dovoljno je imati uobičajenu toplu garderobu i eventualno kapu za glavu pa da izlazak vani ne predstavlja nikakav problem. Uostalom, organizam je prilagodljiv, i vremenom se navikne.

4. JA NE KORISTIM SAUNU – izlaganje organizma povišenim temperaturama mnogi nisu isprobali niti su upoznati sa procesom koji se tada dešava. Uprošteno rečeno, boravak u sauni gdje temperatura zraka dostiže 60 – 100 stepeni celzijusa tjera organizam da se bori protiv tog neprirodnog stanja. Da bi ohladilo kožu tijelo šalje krv na površinu. Otvaraju se pore i kroz kožu se izbacuju površinske nakupine štetnih materija u organizmu. Naravno, boravak u sauni mora biti kontrolisan, vremenski ograničen, nakon izlaska slijedi tuširanje i adaptacija na normalnu temperaturu čime se pore zatvore. Ovo je idealan vid “čišćenja” organizma i nakon što ga jednom probate nećete odustati od daljeg gorištenja.

5. JA NE IDEM U TERETANU – uobičajena predodžba o teretani kao mjestu za nabijanje mišićne mase i dostizanja prekomjerno razvijenih dijelova tijela je naprosto netačna. Programom posebno prilagođenim za svakog moguće je podići fizičku spremu, izložiti mišiće određenom naporu i usput sagoriti nešto masnoća. Svakako, za one koji nemaju ciklotrenažer kod kuće, koristit će vožnja bicikla u teretani čime će spremniji dočekati narednu biciklističku sezonu.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.