BH scena Događaji

Predavanje na temu dopinga u sportu i njegovim posljedicama

08032014185107

Biciklistički klub Mostar u suradnji sa Sportskim Savezom Grada Mostara iAgencijom za Antidoping Kontrolu iz Tuzle (www.ada.gov.ba) u srijedu 26.03.2014. godine sa početkom u 17:00h u amfiteatru Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog sveučilišta (www.apfmo.org), ulica Biskupa Čule 10, će održati tematsku edukaciju o suzbijanju zloporabe droga i lijekova u sportu, kao i štetnim posljedicama istog. Predavanje će se održati od strane stručnih suradnika za antidoping prevenciju i edukaciju iz ranije navedene agencije (ADA), a predavanju će nazočiti i specijalni gost Adis Jakić  europski prvak u fitnessu i natural bodybuilder natjecatelj. Adis je zagovaratelj naturalnog bodybildinga i veliki protivnik uporabe nedozvoljenih sredstava. Opće poznato je da je bodybilding između ostalih sportova usko povezan sa dopinzima i upotrebom nedozvoljenih sredstava, pa će vjerujemo biti zanimljivo čuti i Adisove susrete sa nedozvoljenim sredstvima u bodybildingu.

Predavanjem na temu Dopinga u sportu prikazati ćemo razvoj dopinga kroz povijest te njegovu štetnostza zdravlje. Poseban je naglasak ćemo staviti na Popis zabranjenih sredstava koji je jedan od temelja usklađene borbe protiv dopinga i jedan od pet međunarodnih standarda po kojima djeluju sve nacionalne antidopinške organizacije, potpisnice Svjetskog antidopinškog kodeksa. U njemu su precizirane tvari i metode koje su usportu zabranjene, jasno je definirano što je zabranjeno na natjecanju i izvan njega, te tvari zabranjene u pojedinim sportovima. Zanimljiv nam je i podatak/pitanje – Koliko je u prethodnoj godini bilo dopinških slučajeva u BiH, koje su zabranjene tvari otkrivene u uzorcima sportaša te kako je postupilo Stegovno vijeće ADA-e.

Cilj nam je upoznati, ne samo bicikliste, nego sve mlade sportaše, djecu i njihove roditelje s izazovima koje donose nove doping droge, njihovom dostupnošću u BiH, kao i štetnosti i posljedicama zloporabe droga i zabranjenih tvari u sportu“, rekao je Toni Zorić predsjednik Biciklističkog kluba Mostar.

Doping je nedozvoljeno korištenje sredstava radi postizanje boljih natjecateljskih sposobnosti prije ili tijekom natjecanja. Radi se o unošenju zabranjenih sredstava u tijelo sportaša i osnovna karakteristika je da nedozvoljenim unošenjem tih sredstava se škodi zdravlju sportaša“, dodao je Toni.

Ovim putem pozivamo sve sportske klubove, mlade sportaše, kao i njihove roditelje da prisustvuju predavanju, upoznaju se sa nedozvoljenim sredstvima u sportu i štetnošću njihove konzumacije, te se edukacijom zaštite od istih.

“Najveća je od svih ludosti – žrtvovati svoje zdravlje, ma šta to bilo; zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti” – Arthur Schopenhauer.

Izvor: Bikemagazin.info & Bkmostar.ba

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.