Svijet biciklizma

Parking za bicikle? Kako to rade u Washingtonu

Front end manager Zachary Petry.

Dok građani Sarajeva i drugih gradova BiH ne mogu dobiti ni običnu označenu biciklistižku stazu druge zemlje razvijaju čak i sisteme za parkiranje bicikla. Dolazak na posao u Washington DC je odavno postao frustrirajući. Gužve i nedostatak parking mjesta su takve da mnogi koriste bicikl za ulazak u srce grada. A da bi bicikl bio siguran na najfrekventnijem mjestu blizu Union Station, glavne stanice javnog prijevoza, izgrađena je specijalna garaža za bicikle. Ultra moderan objekat koji dizajnom podsjeća na biciklističku kacigu, smješten je između starih zgrada, a parkiranje je jednostavno i brzo. Korisnik za godišnju članarinu od 100 USD ovdje na sigurnom parkira bicikl 24 sata dnevno tokom cijele godine. Ako se ima na umu da samo parking automobila za godinu dana košta oko 3.000 USD matematika je jasna. Uz to, štedi se vrijeme, gorivo, štiti okoliš…

Odavno je već postalo normalno vidjeti sredovječnu gospođu, direktoricu marketinga, ili čovjeka u odijelu s kravatom i kacigom kako biciklom idu na posao. Jedan od uslova je parkiranje bicikla na sigurnom. “Bikestation” poput ovog u Washingtonu zasigurno ne možemo očekivati u gradovima BiH, ali mjesto jeftinog i sigurnog parkiranja bicikla ne bi bilo loše imati. Umjesto senzora i kamera posao bi mogla naći nekolicina nezaposlenih sa biroa i svi bi bili zadovoljni.

Izvor: http://home.bikestation.com/bikestation-washington-dc

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.