Svijet biciklizma Vijesti iz sporta

Danas u Ljubljani sa radom počinje “Bicikelj”

Danas će grad Ljubljana (Slovenija) aktivirati projekat BicikeLJ u okviru kojeg će sa 300 bicikala pokušati rasteretiti prometnu gužvu te promovirati biciklizam i zdrav život. Radi se o samoposlužnom sistemu posuđivanja bicikala, koji je zamišljen kod francuske marketing kuće JC Decaux u okviru koje je u vlasništvu i Europlakat.

Bicikl se može posuditi na jednoj od 31 stanice koje se nalaze u centru grada a sistem je aktivan 24 sata na dan. Terminali za posuđivanje su međusobno povezani tako da korisnik može vidjeti gdje je najbliže dostupno biciklo.

Zanimljive su cijene. Naime postoji godišnja registracija i registracija za jednu sedmicu. Godišnja registracija košta 3 EUR, dok za jednu sedmicu iznosi 1 EUR. Prvi sat vožnje je besplatan, drugi je 1 EUR, treći je 2 EUR a svaki naredni je 4 EUR. Ukoliko uzmete da nakon besplatnog sata vožnje “novo” biciklo ponovno imate besplatan sat vožnje.

Ovo je zamišljeno kao dobra opcija da se prebacite od npr. autoparkinga do nekog centra i nakon što obavite posao vratite se do auta ili odete na drugi dio grada. Između ćete naravno “vraćati” bicikl jer vam nije potrebno po trgovinama.

Iako je ovaj sistem već odavno prisutan u najvećim svjetskim metropolama (najpoznatiji je pariški Velib), ipak raduje činjenica da se ovaj trend lagano ali sigurno približava i Balkanu.

Izvor: www.bicikelj.si

Tekst: Sanel Fejzić

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.