BH scena

Napustio nas je Drago Bozja

DragoBozja190614

Strastveni zaljubljenik u prirodu i planinarenje Drago Bozja preminuo je u 87. godini. Osamdeset sedam  punih godina hodao je Drago Bozja  planinarskim stazama,   sakupio je mnogo iskustva, a činio ih je dostupnim kroz bezbrojne fotografije, novinske članke, radio i TV emisije, planinarske priručnike i publikacije.

Osnivač je, prvi načelnik i instruktor Gorske službe spašavanja, uvaženi planinarski pisac, odgojitelj brojnih generacija zaljubljenika u prirodu. Bio je i jedan od direktora sarajevske Zimske olimpijade 1984., čime je svoj životni san pretvorio u stvarnost.

“Planinarstvo zahtijeva puno znanja. Nije to samo hodanje i nosanje ruksaka na leđima. Mora se znati šta su kisele kiše, a šta zagađeni izvor, moraju se poznavati geologija, morfologija, biologija, meteorologija, psihologija”, govorio je Drago Bozja.

Drago Bozja, poznati Sarajlija slovenačkog porijekla, rođen je 1927. godine.  Planine je zavolio zahvaljujući porodici  koja je u njemu spontano razvila ljubav prema prirodi. Njegov prvi planinarski izlet bio je na Skakavac 1936. godine s članovima Planinarskog društva “Kosmos”.  Kasnije, nakon dolaska iz armije, pristupio je Planinarskom društvu “Bjelašnica”.

“Posvetio sam se zaštiti prirode, planinarstvu i edukaciji. Mnogo sam čitao i putovao, a 1960. završio sam prvi tečaj gorskog spašavanja. Bio sam jedini instruktor za dodjelu zvanja van Slovenije. Vodio sam 16 godina planinarsko-šumarske tečajeve na Šavniku i obučio više od 1.300 djece te mnoge druge tečajeve za spasavaoce, vodiče i dobio brojna odličja – govorio j Drago Bozja.

Ovaj strastveni zaljubljenik u planine uvijek je poručivao da “svako ima pravo na svoj Mont Everest i to mu niko ne može uzeti”.Bio je ponosan na to što ga svi znaju kao bosanskog Slovenca.

Izvor: BHT

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.