BH scena

Lejla Tanović među 100 najboljih biciklistkinja svijeta

Foto: Mirza Krvavac
Foto: Mirza Krvavac

Najbolja bh.biciklistkinja Lejla Tanović članica sarajevskog Kluba “Puls” i profesionalnog tima Salcano iz Turske je ostvarila ranking karijere plasiravši se na 99. mjesto na UCI listu svjetske biciklističke federacije. Lejla je tako ostvarila najbolji uspjeh i plasman za Bosnu i Hercegovinu i postala je prvi biciklista sa takvim uspjehom.

“Ovo je izuzetan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, i velika nam je čast prestavljati našu zemlju na međunarodnim takmičenjima. To je bio naš plan od početka sezone i jako smo radili da se to ostvari. Lejla je pokazala na renominarim UCI utrkama svoju kvalitetu i sasvim zasluženo se po prvi put za BiH plasirala u 100 najboljih na svijetu.” rekao je trener Amar Njemčević

Foto: Mirza Krvavac
Foto: Mirza Krvavac

Bodovi za UCI listu se skupljaju na jednodnevnim i etapnim UCI utrkama i pomoću njih se ostvaruje norma za Olimpijske igre. Trenutno traje izborni period za Olimpijske igre u Rio 2016, tako da je svaki bod izuzetno vrijedan.

“Izuzetno sam sretna ulaskom u 100 najboljih, to je bila moje valika želja i cilj. U ovom periodu je sigurno konkurencija najjača i teško je napredovati na UCI listi jer svi pokušavaju ostvariti normu za OI u Riju. Specifičan sistem treninga koji je pripremio moj trener se pokazao nevjerovatno dobar za mene. Na svakoj utrci sam bila maksimalno spremna i fokusirana.Ovo je dodatni motiv za mene i mislim da sam otvorila vrata drugim biciklistima iz BiH da krenu mojim stopama “ rekla je Lejla Tanović

Foto: Mirza Krvavac
Foto: Mirza Krvavac

Lejlu u narednom periodu očekuje još jedna UCI utrka u Samoboru klase C1, a nakon toga se priprema za cestovnu utrku na prvim Evropskim igrama u Azerbejdžanu. Pored Evropskih igara, Lejla će uzeti učešće i na Evropskom prvenstvu u Italijanskom gradiću Lamosano.

“Odradit ćemo posebne pripreme za Evropsko prvenstvo, to će biti prvi put da Lejla učestvuje na tako velikom takmičenje i moramo biti potpuno spremni. Taktička i tehnička pripremljenost će igrati veliku ulogu s obzirom na težinu staze, tako da ćemo na stazu doći 7 dana ranije i odraditi par kvalitetnih treninga. Iako smo ostvarili jedan od ciljeva za ovu sezonu, još uvijek nema vremena za odmor. Tako da se nadamo da će Lejla do kraja sezone u oktobru ostvariti još bolji ranking na UCI listi.” rekao je za kraj Njemčević.

UCI ranking:
97.  Kallio Sonja (Finland)      – 262  points
98.  Malene Degn (Denmark) – 261 points
99.  Lejla Tanovic (Bosnia and Herzegovina) – 260 points
100. Metzler Laura (France) – 257 ponits
101. Worst Annemarie (Netherlands) – 251 points

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.