Savjeti početnicima

Kako montirati blokeje (cleats) na sprinterice?

Nakon što ste se odlučili za SPD pedale, potrebno je pravilno podesiti blokeje (eng. cleats) kojim se vežete sprintericom za pedale. Kako bi prevenirali ozljede koljena zbog nepravilnog položaja stopala, u nastavku donosimo upustvo kako podesiti položaj blokeja na biciklističkim sprintericama. Upustvo je preuzeto sa partnerskog portala bicikl.com.

Orijentirati ćemo se na Shimanov SPD mada je montaža blokeja drugih proizvođača u principu identična. Može biti nekih sitnih detalja u načinu fiksiranja blokeja na sprintericu i u funkcioniranju same pedale, ali za to obratite pažnju na uputstva koja ste dobili sa pedalama.

Prvi korak je odabir odgovarajuće vrste blokeja. Postoje dva tipa blokeja multi release odnosno koji otpušta u više smjerova (Shimano SM-SH56, srebrne boje) i standardni koji otpušta samo u jednom smjeru (Shimano SM-SH51). Ako ste skloni padanju sa bicikla, imate oštećena ili sklona povredama koljena ili još niste usavršili korištenje SPD pedala, tad definitivno preporučamo multi release blokeje. Ako se natječete ili vozite downhill, preporučamo standardni blokej koji otpušta u samo jednom smjeru (zakretom pete prema van).


Multi release Shimano SM-SH56 i Shimano SM-SH51 blokeji

Drugi korak je kupovina sprinterica. Postoje dvije vrste, one koje imaju potplatu na kojoj se mora otkinuti jedan dio kako bi se mogli montirati blokeji i postoje one koje već imaju montirane prihvate za blokeje (uglavnom modeli više klase ili takmičarski modeli sa tvđim/plastičnim džonom).

Montaža blokeja na sprinterice sa ugrađenim prihvatima je nešto je nešto jednostavnija nego na sprinterice bez ugrađenih prihvata. Kao prvo, kod sprinterica bez ugrađenih prihvata, trebate prvo utvrditi jesu li one sigurno SPD kompatibilne. Ako jesu, prvi korak je skidanje dijela potplate gdje je predviđeno da dolazi blokej. To je jednostavan postupak za koji vam treba nožić (skalpel) i kliješta. Na potplati je to dio bliže vrha prstiju (uglavnom pravokutnog oblika) na rubu kojeg zarežete skalpelom i otkinete taj komadić sa kliještima. Kad skinete taj dio potplate ispod bi trebala biti dva paralelna kanalića u koje ulaze vijci za fiksiranje blokeja. Iz unutrašnjeg dijela sprinterice izvucite uložak i podlogu koja je ispod njega. Kroz unutrašnji dio sprinterice ugurajte podložak i metalni komad u koji se s vanjske strane ušarafljuje blokej sa vijcima. Za početak vijke samo lagano pritegnite rukom. Kod sprinterica sa ugrađenim prihvatima samo lagano rukom pritegnite blokej sa vijkom. Vratite u sprintericu unutrašnju podlogu i uložak.

Sad pomaknite blokej naprijed ili natrag i namjestite ga tako da vijci koji ga drže budu ispod prvog koščatog dijela noge nakon prstiju (iza palca). U ravnini s tim dijelom noge će na kraju prolaziti i osovina pedala. Kad ste sigurni da je blokej u ravnini sa tim dijelom tabana pritegnite vijke tako da se zupci na blokeju lagano urežu u plastiku na sprinterici (NE pritežite do kraja vijke).


Pravilan položaj stopala u odnosu na pedale

Odmorite malo od sprinterica i otpustite šarafiće na pedalama kako bi oslabili oprugu koja drži blokej u pedali. Time ćete spriječiti da kod ukapčanja i iskapčanja ne pomaknete probno namješteni blokej.

Ponovno obucite sprinterice, sjednite na bicikl i ukopčajte se u pedale dok vas netko drži ili se naslonite na zid. Namještajte blokeje za svaku nogu zasebno! Zavrtite malo pedale unatrag, kako bi vam se noge opustile. Zaustavite desnu nogu na vrhu rotacije (12 sati). U toj poziciji malo klimajte s petom desno, lijevo i provjerite koliko praznog hoda ima noga. Da li je u nekoj krajnjoj poziciji (pred iskapčanje ili se iskapča blokej iz pedale) ili ima ravnomjerno praznog hoda na lijevu i na desnu stranu (u centru). Ovaj postupak napravite na svim pozicijama rotacije (12, 3, 6 i 9 sati). Ako je noga centrirana na svim pozicijama (12, 3, 6 i 9 sati), oprezno se iskopčajte iz pedale (da se na pomakne blokej na sprinterici) i pritegnite vijke do kraja.

Ako noga nije centrirana, morati ćete se malo pomučiti kako bi pravilno namjestili blokej (centrirali). Skinite sprintericu s noge i ostavite ju u pedali. Zavrtite par puta pedale i promatrajte kako se pomiče sprinterica kod okretanja pedale. Skinite sprintericu s pedale i lagano otpustite vijke koji drže blokej, kako bi se on mogao pomicati sa malo većim naporom. Koristeći kliješta, sitnim pomacima pomaknite blokej u odgovarajuću stranu. Vodite brigu o tome da sitni pomak blokeja uzrokuje veliki pomak u položaju sprinterice u pedali.

Kad mislite da ste centrirali obje noge u pedalama, napravite još lagani krug oko kuće, kako bi bili sigurni da je to to. Kad ste 100% sigurni da je sve kako treba i da nema nikakve nelagode u zglobovima nogu kod pedaliranja, jako pritegnite vijke od blokeja.

Imajte u vidu da lijeva i desna strana ljudskog tijela nisu simetrične i da pozicije blokeja na lijevoj i desnoj sprinterici neće biti iste.

Za kraj, u sprinterice na kojima ste morali skidati dio potplate, s unutrašnje strane zalijepite izolirajuću naljepnicu koju ste dobili s blokejima, a u jedan i drugi tip sprinterica možete u otvoreni dio kanalića ušpricati malo silikona kako bi spriječili ulazak vode i blata u međuprostor sprinterice.

Namjestite snagu opruge na pedalama (šarafići koje ste otpustili kod namještavanja blokeja) prema želji (pazite da ne bude pre slabo, jer će vam se onda sprinterica iskapčati pri malom opterećenju, ali pazite da ne bude i pre čvrsto jer onda postoji mogućnost da vam noga ostane u pedali kod pada).

Izvor: Taras Semenov – bicikl.com

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.