BH scena

Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prirode FBiH

Ovih dana u toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prirode FBiH, istina, pomalo neobična jer se održava uglavnom radnim danima i po planinama, a ne u gradskim sredinama što bi bilo logično jer samo tako obični građani mogu dati svoj doprinos. Zakon kojim ćemo zaštititi prirodu je svakako potreban i nailazi na opće odobravanje svih ekološki osviještenih kategorija stanovništva, ali greškom ili ne, u Nacrtu zakona izjednačene su kategorije teških off-road vozila i biciklista koji se u prirodi kreću uz pomoć vlastite snage. Ako se usvoji ovakav zakon, hiljade biciklista koji svakodnevno posjećuju planine i odlaze u prirodu ubuduće to neće moći činiti, osim ukoliko ne žele da prekrše zakon i plate kaznu od 500 do 1.500 km.

Član 14. u prijedlogu zakona glasi doslovce ovako: „Radi sprječavanja nanošenja šteta na prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenihstaza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje, te njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon i biciklima osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima.“

Pošto u Federaciji BiH ne postoje uređene staze za vožnju biciklom, a nema ni zakonskog osnova za njihovu izgradnju, markiranje ili održavanje, praktično ovim zakonom će se onemogućiti biciklistima kretanje prirodom. Zvuči paradoksalno da u godini kad je Bosnu i Hercegovinu renomirani časopis National Geographic proglasio jednom od deset top destinacija za brdski biciklizam u svijetu, mi donosimo zakon kojim se biciklistima zabranjuje kretanje po prirodi. Umjesto da iskoristimo ovu besplatnu reklamu i dovedemo hiljade stranaca željnih avanture, mi im šaljemo poruku kako nisu dobrodošli i zakonom im zabranjujemo kretanje.

Uz to, spomenuti član 14. zabranjuje i održavanje takmičenja. Brdski biciklizam je od 2.000 godine postao olimpijski sport, a utrke se, naravno, odvijaju po neuređenim terenima. Ove godine je pokrenuta i jedinstvena, bosanskohercegovačka „Škoda XC liga“ u kojoj se takmiče stotine biciklista. Zbog velike ekspanzije brdskog biciklizma naša zemlja je dobila čast da organizuje tri UCI utrke (Union Cycliste Internationale), a sve su prilike da bismo mogli dobiti i organizaciju balkanskog i evropskog prvenstva. Međutim, stotinama bh. takmičara kao i uglednim zvaničnicima iz evropskog biciklističkog saveza, donese li se ovakav zakon, morat ćemo objasniti da se kod nas više ne mogu održavati takmičenja jer ih zakon ne dozvoljava.

Reakcija biciklista, običnih građana koji samo žele da žive zdravo i koriste blagodeti prirode nadomak gradova prvo je bila nevjerica, šok da je nešto ovakvo uopće moguće, a potom i samoorganizovanje u vidu masovnog okupljanja i vožnje gradskim ulicama. Ne bi nas trebalo iznenaditi, stoga, da uskoro glavni grad bude zakrčen kolonom od više hiljada biciklista jer će, kako kažu, na to biti prinuđeni pošto ih zakon istjeruje iz prirode, njihovog prirodnog okruženja.

[box type=”tick”]Ministrica okoliša i turizma F BIH Branka Đurić, koja je raspisalajavnu raspravu, očito nije vodila računa ni o tome da lokacije i termini rasprave budu prilagođeni široj javnosti. Sve su rasprave najavljene u radno vrijeme, što odgovara isključivo onima koji se o prirodi brinu ‘za platu’. Rekreativci i ‘amaterski’ ljubitelji prirode morali bi prekinuti svoje radno vrijeme i uputiti se na navedene destinacije kako bi iskazali svoje mišljenje.

Javne rasprave već su održane u Kulen Vakufu, na Vlašiću i danas (ponedeljak 21.5.) u Srebreniku, a predstoji:

– Srijeda 23. maja u Hutovom blatu, u hotelu Karaotok, u 11,00
– Četvrtak 24. maja  na Trebeviću, u Napretkovom domu, u 11,00

Uprkos ovoj ograničavajućoj okolnosti, sarajevski i mostarski biciklisti pozivaju sve pristalice ovog sporta da se u srijedu i četvrtak u što većem broju odazovu pozivu na javnu raspravu u nastojanju da se iz spornog 14. člana Nacrta isključe biciklisti.

Mostarski biciklisti bi trebali da u srijedu 23. maja u 11,00 sati dođu u hotel Karaotok u Hutovom blatu, a sarajevski biciklisti u četvrtak 24. maja u 11,00 u Napretkov dom na Trebeviću. 

[/box]

Asocijacija MTB Biciklističkog saveza BiH

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.