BH scena Izvještaji sa vožnji

Enjoy Sarajevo 2

Slobodno se može reći kako je “Enjoy Sarajevo” već samo nakon dvije godine održavanja postalo brand, manifestacija koja kad se spomene već svi znaju o čemu se radi a većina poželi da taj dan bude sa nama. Uživaj Sarajevo! I jeste, mladost Sarajeva je uživala u biciklističkoj turi na Trebević, druženju, vedroj atmosferi i prekrasnom majskom danu.

Iako smo prvi put morali pomjeriti Enjoy Sarajevo, pa umjesto za 6. april, Dan grada Sarajeva, kako je prvobitno zamišljeno ovaj događaj zbog snijega pomaknuli za maj, svega nekoliko dana ranije nebo se opet poigralo sa našim živcima. Naglo zahlađenje pretvorilo je kišu u snijeg i učinilo da strahujemo hoće li se, uopšte, biciklisti odazvati i doći. Ali, kako one koji čine dobre stvari ponekad i sreća prati, vikend je osvanuo divan, sunčan, a Vilsonovo šetalište je i prije devet sati kad je zakazano okupljanje, bilo puno biciklista. Tačno na vrijeme, vrpcu je presijekao zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Miroslav Živanović i kolona od blizu 250 biciklista krenula je uz Vraca put Trebevića.

  
  
 

Bilo je tu svakakvih bicikla, i onih skupih poput Cannondalea sa lefty viljuškom, ali i onih što škljocaju pri svakom okretu pedala. Najmlađi učesnik je imao privilegiju da ga vuče tata, ali ne običnim biciklom, tata se opredijelio za elektro-bicikl pa je s osmijehom grabio uz Vraca pogonjen elektromotorom. Bilo je biciklista iz Fojnice, Jablanice, Mostara, Visokog i drugih gradova BiH, ali i iz Španije, SAD, a nakon prošlogodišnjeg učestvovanja na Enjoy Sarajevo, biciklisti iz Srbije više ne propuštaju ovaj događaj. Ove godine došlo je njih dvanaest.

 
 

Saobraćaj je dijelom bio zaustavljen a kolonu je pratila policija oba entiteta sve do samog kraja. Naravno, tu je bila i medicinska pratnja no, srećom, nisu imali posla. Vozilo Udruženja brdskih biciklista je takođe bilo na raspolaganju da, eventualno, priskoči u pomoć ali sve se završavalo na sitnim servisima puknutih guma. I naravno, na dijeljenju osvježenja jer su Enjoy Sarajevo pomogli Sarajevski kiseljak i Sinalno pićima iz svog programa te Atom sa Corny čokoladicama. Službeno vozilo ture je opet bio prepoznatljivi kombi Mercedes zahvaljujući auto servisu “Sejo i Sinovi”.

  

Kao i obično kad su veliki biciklistički događaji u pitanju, poput Giro d Italia čije etape ovih dana pratimo na malim ekranima ili bosanskohercegovačke XC lige koja se već opasno zahuktava i okuplja brojne bicikliste, i Enjoy Sarajevo je pratila Škoda. Ovaj najznačajniji automobilski brand u BiH je, naravno, prijatelj građana i kad nisu takmičenja u pitanju i specijalno za ovu priliku darovali su svakom učesniku majicu za podsjećanje na ovaj događaj.

S obzirom na brojnost grupe i različitu kondicionu spremu, jedan dio biciklista je svoju vožnju okončao kod planinarskog doma Napredak, a drugi krenuli put vrha. Nažalost, snijeg je ipak onemogućio fantastični spust sa samog vrha koji su doživjeli tek malobrojni a ostatak grupe kondiciono spremnijih je uživao u single trailu i spustu od Vučjih stijena, preko Dobrih voda do Napretka. Na kraju grupa se organizovano, uz pratnju policije, bezbjedno spustila do parka Atmejdan gdje je manifestacija Enjoy Sarajevo i okončana.

 
 
 

I, baš kao što u svakoj dobroj priči poželite da traje što duže, da se nekako ne završi sa svojim krajem već da traje još malo, tako je i Enjoy Sarajevo imao svoj nastavak. Ponovo okret pedala, ponovo uspon, ovaj put na Čavljak. Zajedno sa gostima iz Srbije članovi Udruženja brdskih biciklista, oni koji su organizovali i obezbjeđivali manifestaciju, kao nagradu sami sebi što je sve proteklo u najboljem redu, priuštili su nezaboravno druženje.

 

Noćenje u domu ne bi ni izbliza bilo tako dobro da nije jednog bicikliste, maestra na klarinetu i njegovog prijatelja sa harmonikom. Članovi sada već popularne grupe Urban sevdah odvojili su vrijeme i umjesto da održe veliki koncert u prepunoj sali odlučili da se druže sa biciklistima. Hvala im od srca, jer su učinili da nam muzika i pjesma budu važniji od finala Lige šampiona. Ma, koga briga za Ligu šampiona kad je sa nama danas bio i Džeko, kad je za klarinetom maestro Frki i kad harmoniku razvuče legendarni Zube.

 
 

Uživaj Sarajevo!

[wzslider autoplay=”false”]

[box type=”tick”]Zahvaljujemo se prijateljima Udruženja: Grad Sarajevo, Auto servis Sejo&sinovi, NVO Horizont – Krdo Crew, MTB Puls, Giro di Sarajevo i sponzorima: Macline, Garmond, Škoda, Sinalco, Atom, Gadzo Comerc doo, Sarajevski kiseljak[/box]

meri
Ekonomist odlutao u vode novinarstva. Voli logiku, enigmatiku i osjecaj slobode u prirodi. Na planine se penje biciklom ili na skijama. Vozi zlatni Trek Remedy a na ture nosi Nikona. Moto: “Kada ostarim, želim da pricam šta sam radio u životu a ne šta sam želio da radim!”
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.