Vijesti iz sporta

Izvještaj sa DH utrke Downtown Rijeka 2009

U organizaciji Biciklističkog kluba Veli Vrh i podršku Grada Rijeke i Riječkog sportskog saveza u subotu je održana biciklistička utrka spusta u centru grada Rijeke pod nazivom Downtown Rijeka – Urban Downhill, prva takve vrste u Hrvatskoj. Staza je bila duga 901 metar sa visinskom razlikom od 84 metra. Start utrke je bio na Kozali, a cilj u samom središtu grada, na Koblerovom trgu.
U nastavku slijedi izvještaj sa ove utrke “iz pera” našeg stalnog predstavnika i dopisnika, Saše Abazovića.
Iako je momcima iz riječkog kluba Veli Vrh ovo bilo prvo iskustvo u organizovanju utrka, pokazali su kako se to radi. Od sigurnosti natjecatelja i gledaoca, ažurnosti redara, sastavljene staze, do organizacije satnice, jela i pića za vozače, besplatnih majica i još pokoje sitnice, sve je jednostavno bilo besprijekorno.

U finalu su se pojavila 93 takmičara od čega 31 u kategoriji Elit M (muškarci), 3 Elit W (žene), 11 juniora, 5 Mastersa i 43 rekreativca. Pošto Rijeka ima povoljan geografski položaj, takmičara je bilo sa svih strana, od Italije, Austrije i Slovenije, preko Hrvatske do Srbije i Crne Gore.

Staza je bila duga 900m, sa puno puno kamenih, klizavih stepenica sa krivinama. Dva djela su išla kroz gradski park sa rastresitom zemljanom podlogom i pjeskom, tako da je bilo nemoguće izabrati idealne gume. Jedan dio staze je prolazio pored gradskog zatvora pa se u svakom trenutku mogao čuti neki smiješni komentar 😀 . Također, par dropova i skok u cilju su bili izvodivi za većinu takmičara pa je zabava za posmatrače bila zagarantovana.


Četveročlana ekipa iz BiH, tačnje Sarajeva je krenula u četvrtak oko 3h ujutru. Vožnja je trajala čitavu vječnost. Dolazak u Rijeku u petak oko 12h, nabrzaka smo se našli sa prezaposlenom ekipom iz Rijeke (Veli Vrh). Jedan od njih, Gašpar nas je ugostio u svom domu u Opatiji (Gašpar Hvala velika!!!, op.a. ). Poslije tolikog puta i iscrpljenosti od nespavanja, nije nam padalo na pamet da igdje idemo. Odmor uz more bio je logičan izbor. Kasnije smo pokušali smisliti i plan kako prenijeti drvo bambusa preko granice (… :S op. ur.), ali nije išlo jer su nas već pri dolasku temeljito pretresli počevši od najsumljivijeg lika u vozilu („Ti kosati…vadi sve iz džepova“, „Šta si to stavio u tene“ itd 😀 ).

Subota-dan utrke 😛

On foot trening ujutru, sve je već spremno, zategnuto i samo čekamo da se počnemo voziti. Par krugova gore-dole se moglo priuštiti jer je staza bila dosta kratka. Na prijavama ugodno iznenađenje, gratis majica „Rijeka downtown“ svakom natjecatelju kao uspomena na ovaj super događaj. Nažalost, opet samo jedna licenca iz BiH, moja, ali hajde…

Nakon treninga, sat vremena pauze do starta kvalifikacija, a onda finale. Čitav dogadjaj je prošao bez ozbiljnijih povreda, sa dosta gledaoca uz djelove staze i u cilju. Prva tri natjecatelja u Elite kategoriji i ukupnom poretku su Vauh Miran (SLO), Stonig Matthias (Austrija) i Boštjan Volf (SLO). Kod žena su se sve tri takmičarke popele na podijum, i to redom Filetin Kristina, Krbavčić Vanja i Andrea Radačić, sve iz Hrvatske. Kod juniora je najveće iznenađenje bio pobjednik Šišović Marko koji je ukupnom poretku bio odličan 5.

Što se tiče mog rezultata….hmmm…moglo je i puno bolje, bez glupih greškica u finalu. Iako sam popravio vrijeme iz kvalifikacija za 2sec, na kraju sam završio na 24.mjestu od 31 u svojoj kategoriji, odnosno kao 52. od 93 sveukupno. Nije loše, ali može mnogo bolje (idući put ćemo te poslati sa starim Chuckerom, tad si bio neuhvatljiv 🙂 , op.ur.) Nagrade, novčane u kombinaciji sa robnim, su bile izuzetno visoke za standard na utrkama u regionu pa su pobjednici otišli prezadovoljni :). Nakon dodjele nagrada koja je trajala do sumraka, povratakkućama, mali odmor i noćno kupalje u prehladnom moru :D. Kasnije na party za učesnike utrke, razgledanje Rijeke i spavanje.

Nedjelja poslije ranog ustajanja u 11h 😛 , pokret kući. Opet stogodišlji put u brda i planine, maglu i kišu i u Sarajevu smo oko 21h.

I ovaj put se zahvaljujem ekipi KRDO/Horizont na podršci i Gašparu Rudenjaku iz kluba Veli Vrh na odličnom smještaju i gostoprimstvu.

Do slijedećeg puta,
Saša Abazović
Krdo/Horizont , Zlatni Medvjed

Foto: Zlatan Kurto

Svi rezultati :

http://adriatic-timing.com/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=189&Itemid=26

saLe
Izvjestava sa DH utrka u regionu, clan NVO Hirozont - Crdo Crew ekipe (DH Valter)
http://www.1stdhoffensive.ba

2 Replies to “Izvještaj sa DH utrke Downtown Rijeka 2009

  1. e, baš sam gledala najavu za ovu trku ali ne odoh:)
    dobra vijest je, mada vjerovatno znate da u Istri sad, 29.og po?inje zimska liga. postoji vjerovatno?ica da odem, pa onda možete ra?unati fotke a za nešto “iz pera” ?emo vidjeti;)

  2. zimska xc liga jel tak!?
    A ništa od fotki,ako neznamo kako je bilo tamo 😉

    V

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.