BH scena

Giro di Sarajevo 2010 – saopćenje za medije

Nastavljajući tradiciju započetu prije dvije godine, kada je grupa biciklista entuzijasta željela ukazati na probleme biciklista u gradu Sarajevu, udruženje građana Giro di Sarajevo po treći put organizuje centralni biciklistički događaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, rekreativnu vožnju glavnim ulicama grada pod nazivom Giro di Sarajevo.

Tradicionalni biciklistički događaj Giro di Sarajevo je rekreativna, netakmičarska vožnja biciklima kroz Sarajevo, kojom se želi ukazati na sve brojniju biciklističku populaciju u našem gradu, ali i rastuće probleme s kojima se ta društvena skupina suočava. U prvom redu je to nedostatak infrastrukture za bavljenje biciklizmom, bilo kao sportom, rekreacijom ili alternativnim vidom prijevoza. Ono što proizilazi iz ovog problema je sve veći broj nesreća u kojima vrlo teško, često i fatalno, stradavaju biciklisti. Tradicionalnim događajem Giro di Sarajevo se želi ukazati vlastima, ali i građanstvu na ove probleme, te potaknuti odgovorne na akciju ka sistematskom rješavanju pomenutih problema.

Ovogodišnji Giro di Sarajevo vozi se u nedelju 4.7.2010 sa startom u 17:00. Obavezna registracija učesnika počinje u 15 sati i molimo da dođete što ranije kako bismo počeli vožnju na vrijeme u 17 sati. Rok za registraciju je 16:45.

UG Giro di Sarajevo već treću godinu zaredom skreće pažnju svim odgovornim na biciklističke tegobe grada Sarajeva, ali ove godine smo odlučili da naše aktivnosti dignemo na viši nivo. Tako smo početkom juna mjeseca, vlastitim sredstvima finansirali, producirali te distribuirali edukativne letke namijenjene i biciklistima i vozačima, koji ukazuju na stavke Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, te upućuju sve ciljne skupine na veću opreznost pri vožnji, uz praktične savjete. Kao vrhunac svih naših aktivnosti, dolazi i vožnja Giro di Sarajevo, koja je u protekle dvije godine na ulicama Sarajeva okupila najmasovniju skupinu biciklista ikada skupljenu na jednom mjestu u našem gradu, njih preko 600 je učestvovalo na svakoj od vožnji.


Press konferencija održana jučer (30.6.2010.) u klubu Coloseum.

Kao doprinos našim naporima ka što većoj edukaciji biciklističke populacije, pa i onih najmlađih, u našem tradicionalnom biciklističkom događaju za djecu, Giro Bambino, implementirali smo i mali poligon gdje su mladi biciklisti mogli naučiti voziti bicikl na što sigurniji način, uz prepreke.

Sve naše aktivnosti vode jednom cilju – ustoličavanju grada Sarajeva na poziciju biciklizmu prijateljski nastrojenog grada. Naš grad to sada nije, i dugo vremena će proći dok to ne postane. Ali UG Giro di Sarajevo neće stati sa svojim naporima, i uz pomoć vlastitih resursa i prijatelja udruženja, nastaviće raditi na edukaciji građanstva i poboljšanju biciklističkih uslova u Sarajevu. Ove godine, očekujemo najmasovniji Giro di Sarajevo do sada, uz novine vezane sa sam događaj.

Po prvi put, događaj Giro di Sarajevo ima generalnog pokrovitelja u vidu okrijepe svih učesnika, američku kompaniju Herbalife, proizvođača najkvalitetnijih dodataka prehrani, čije proizvode koriste između ostalih i nogometaši Intera i Barcelone. Potpuno besplatno, svi učesnici vožnje Giro di Sarajevo imaće priliku da se osvježe specijalnim energetskim čajevima na startu i proteinskim šejkovima po dolasku na cilj. Također po prvi put, obezbijeđena je dobra zabava na cilju, uz dodjelu poklona najsretnijim učesnicima i uz muziku našeg DJ-a.

Tradicionalni biciklistički događaj Giro di Sarajevo ove godine ima i humanitarni karakter. Teško nastradali biciklista Salko Aljević, kojeg je prije osam mjeseci na kolovozu udario neoprezni vozač pri spustu sa planine Igman, sada je ostao bez ikakvih šansi da ikada više zavrti pedale svog bicikla, i osuđen je na život u kolicima. Salko živi u zgradi u kojoj ne radi lift, i koja ne posjeduje odgovarajući prilaz za hendikepirane osobe. Globalna akcija da se skupi novac za izgradnju platforme za Salku i osposobljavanje lifta u zgradi već traje na nekoliko nivoa, a UG Giro di Sarajevo je odlučilo da na startu i cilju našeg centralnog događaja pripremi i specijalnu kutiju u koju će svi oni koji žele pomoći našem prijatelju Salki, moći ubaciti prilog u iznosu koji sami odrede. Bitno je napomenuti da prilog može dati ko želi, učestvovao u događaju ili ne.

Molimo vašu medijsku kuću da izađe u susret promociji naših neprofitnih projekata i nastojanjima da od Sarajeva izgradimo jedno ljepše, kvalitetnije, urbanije mjesto za život.

UG Giro di Sarajevo savjetuje bicikliste da nose zaštitnu opremu pri vožnji bicikla, POSEBNO KACIGE! Ipak, ista nije uslov za učešće na Giro di Sarajevo 2010.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.