Događaji

Giro di Sarajevo 2

Trka Giro di Sarajevo 2 ce se održati u drugoj polovici jula mjeseca, i uz mnogobrojna iznenadjenja i novine, mi ocekujemo preko 700 ucesnika. Prijave nisu potrebne, samo dobra volja i biciklo… Svi su dobrodošli, osim djece do 12 godina starosti. Start je u nedjelju, 19. jula u 17.00 sati sa bocnog parkinga hotela Terme Ilidža, i nakon 16km dugog kruga glavnom saobracajnicom po gradu, stižemo na cilj kod mosta Ars Aevi. Startni prostor se zatvara u 16.30, bolje dodjite ranije

Kompletnu rutu, sa mapama i podacima o istoj, možete pronaci ovdje.

Cilj trke Giro di Sarajevo 2, kao što je to bio slucaj i sa originalnom trkom Giro di Sarajevo, je SKRETANJE PAŽNJE, prije svega vlastima, te gradjanstvu i medijima, na probleme s kojima se suocavaju biciklisti u gradu Sarajevu. Pod tim najprije mislimo na nedostatak profesionalne infrastrukture koja postoji u svim normalnim europskim i svjetskim gradovima i koja gradjanima olakšava bavljenje biciklizmom, kako kao sportom, tako i kao vidom rekreacije i alternativnim vidom prijevoza. Naši ciljevi su jasni i od njih necemo odustati – prije svega želimo da se na podrucju grada Sarajeva izgradi mreža biciklistickih staza, i to ne tipa onih koje vec postoje kao dio trotoara omedjen žutom farbom.

Koliko smo u stanju pomaknuti stvari sa mrtve tacke – ono za što svi kažu da nije moguce i da je Sizifov posao (isto što su govorili i za inicijativu koju smo pokrenuli prošle godine, koja je u samo mjesec i pol dana realizovana kao najmasovnije okupljanje biciklista u Sarajevu ikada) – govori cinjenica da su vlasti uradile za pola godine nakon naše trke, više nego što su uradili za citav poslijeratni period u korist biciklista ovog grada. Direkcija za ceste Kantona Sarajevo je izradila elaborat mreže biciklistickih staza na nivou Kantona Sarajevo, i mi smo sada savjetnici na tom projektu.


Sa prošlogodišnjeg Gira (foto: sarajevo-x.com)

INFORMACIJE

Trku u potpunosti organizuje UG Giro di Sarajevo, uz saradnju ministarstva saobracaja i MUP-a KS, te uz podršku prijatelja udruženja: branda Intersport, Komisije za mlade Skupštine Kantona Sarajevo i opštine Novi Grad Sarajevo. Organi MUP-a ce obezbijediti rutu po vanjskim parametrima, te je osigurati od ostalih ucesnika u saobracaju. Ruta vodi po glavnoj saobracajnici, koja ce u vrijem trke biti zatvorena u potpunosti. Unutrašnje obezbijedjenje rute, kolone ucesnika i poštovanje pravila trke osigurava OStim UG Giro di Sarajevo. Za sve ucesnike obezbijedjeno je okrijepljenje na startu i cilju trke. Za sve nejasnoce, probleme ili asistiranje, bilo na ruti ili van nje, kontaktirajte nekoga iz staff-a UG Giro di Sarajevo. Mi smo tu da pomognemo vama da bezbjedno stignete do cilja i da zajedno uživamo u vožnji. Start trke je u 17.00 sati, ali se startni prostor, zbog organizacije, ZATVARA U 16.30 SATI! Molimo vas da dodjete dovoljno ranije kako bi dobili svoj registracijski broj i mogli uci u startni prostor. Registracijski broj vam je potreban da bi ušli u konkurenciju za poklone koji ce se dodijeliti nakon trke. Iznenadjenje za sve ucesnike obezbijedjeno na startu. Molimo vas da poštujete pravila trke istaknuta ispod. Detalje o ruti pogledajte ovdje.

PRAVILA
– Izricito je zabranjeno utrkivanje na ruti. Svi koji se ogluše o ovo, osnovno pravilo, bice promptno udaljeni sa rute.

– Disciplinirano se ponašajte i poštujte ostale ucesnike. OStim je tu da bi pazio na sigurnost unutar kolone. Svi koji ugroze sigurnost ostalih ucesnika, bice promptno udaljeni sa rute.

– Na trci mogu ucestvovati samo odrasli, iznad 12 godina starosti. Molimo vas da ne dolazite i molite nas za ucešce vaše djece. To nije moguce ni u kom pogledu, uštedite sebi i nama vrijeme i strpljenje.

– Na trci mogu ucestvovati samo biciklisti koji dobiju registracijski broj.

– Ulazak na rutu i prikljucenje koloni nije dozvoljeno. Ne postoje prikljucni punktovi i ako želite ucestvovati, dodjite na start.

– Izlazak sa rute je moguc, ali molimo da kontaktirate najbližeg clana OStima za asistiranje kako kolona ne bi stala.

– Po dolasku na cilj, slijedite upute clanova našeg staff-a u ciljnom prostoru. Ovo je vrlo bitno zbog smanjenja gužve unutar ciljnog prostora.

– Ucinite trku ugodnom za sve, i poštujte pravila. Svi na ruti su tretirani isto i niko nije privilegovan. Za sve važe ista pravila. Hvala.

RUTA UTRKE:

Izvor: www.girodisarajevo.ba

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

4 Replies to “Giro di Sarajevo 2

  1. Komentar jednog od posmatraca pokraj puta: “Nikad neces biti prvi, da znaš koliko ih prije tebe proslo” hahahahahaha

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.