Testovi bicikala i opreme

Garmin Colorado 300 – vrhunski off-road GPS uređaj

Nakon eTrexa, početnog modela iz game Garminovih GPS uređaja, na test smo dobili model iz samog vrha ponude ove klase, Garmin Colorado 300. Ovaj uređaj je direktni nasljednik popularnog Garminovog ručnog GPS uređaja 60CSx i kao takav ima vrlo težak zadatak – da zamjeni staru i proslavljenu 60-ku, svojevrsni etalon u svijetu ručnih planinarskih GPS-ova.

I ovaj put uređaj nam je ustupila firma Navigo sistem d.o.o., generalni zastupnik Garmin proizvoda u regionu.

Garmin Colorado 300

Karakteristike i dimenzije:

 • Dimenzije: 6.0×13.9×3.5cm
 • Ekran: TFT, 3” (3.8×6.3 cm) , 240x400px
 • Masa: 206.9 g (sa baterijama)
 • Napajanje: 2xAA (preporučene NiMH baterije), do 15 sati rada na baterijama 2500 mAh
 • Ostalo: Vodootporan prema IPX7 standardu, visoko osjetljivi GPS prijemnik, USB interfejs prema računaru USB, NMEA 0183 kompatibilan

Memorija i kartografija:

 • Mogućnost dodavanja karata (karte ne dolaze na uređaju)
 • Memorija: 384MB ugrađene + utor za SD kartice
 • Moguće snimanje do 1000 waypointa (lokacija), 50 ruta i 20 snimaka kretanja sa po maksimalnih 10000 tačaka

Mogućnosti:

 • Automatsko kalkuliranje ruta (sa kartografijom koja to podržava)
 • Elektronski kompas
 • Barometarski altimetar (visinomjer)
 • Paperless geocaching
 • Outdoor GPS igre
 • Kalendar za lov i ribolov
 • Informacije o suncu i mjesecu
 • Informacije o plimi i oseci (sa odgovarajućom kartografijom)
 • Kalkuliranje površine
 • Mogućnost dodavanja POI-ja (tačke interesa)
 • Bežično djeljenje podataka sa kompatibilnim uređajima
 • Preglednik slika

Prije samog opisa uređaja treba napomenuti da je verzija firmwarea 2.90, posljednja u ovom trenutku koja u odnosu na prethodne ispravlja neke sitne greške.

Fizički uređaj djeluje jako čvrsto, plastika koja je korištena djeluje kvalitetnije od 60CSx-a (koji je ionako dokazano kvalitetan), vodootporan je prema IPX7 standardu (što znači da može izdržati do 30 minuta pod vodom dubine 1 metar), a poklopac za baterije je obložen tvrdom gumom koja dobro leži u ruci.

Izgled Colorada 300, priključak za vanjsku antenu i USB port

Spremište za baterije i utor za memorisku karticu ispod gumiranog poklopca

Ono što odmah upada u oči u odnosu na 60-tku je veliki ekran i nešto što bi moglo da posjeća na mali “zvučnik”. Naravno, nije riječ o zvučniku već je to, u stvari, jedna od največih novosti, a radi se o tzv. Rock n’ Roller-u koji je osnova upravljanja interfaceom Colorada 300. Tu su još i dvije soft tipke i tipka za paljenje uređaja. Na vrhu se nalaze USB port i konektor za eksternu antenu, koja može dobro doći ukoliko se uređaj koristi npr. u autu sa metaliziranim staklima ili drugom okruženju koje blokira prijem GPS signala, a oba otvora su zaštićena gumenim poklopcem.

Rock n’ Roller je četverosmijerni D-pad čijim se okretanjem šeta po opcijama, zumira karta, kreće po vertikalnom profilu itd., a u sredini je tipka za odabir opcije ili enter. Držeći enter pritisnut par sekundi dobijete opciju da snimite trenutnu lokaciju u obliku waypointa, a sa desnom soft tipkom na isti način snimate screenshot trenutnog ekrana. Kao i kod nekih drugih Garminovih uređaja, ako prije paljenja držite enter i power tipke prikazat će vam se service meni u kojem možete vidjeti neke tehničke informacije (temperatura, napon baterija, test tipki…).

Komparacija ekrana sa modelom 60CSx pri normalnom (1) , maksimalnom osvjetljenju (2), Colorado na maksimalnom a 60CSx na normalnom, (4) na direktnom sunčevom svjetlu

 

Sam ekran uređaja je mnogo veće rezolucije (240×400 piksela vs 160×240 piksela) u odnosu na 60CSx i to je jedna od stvari koje se odmah uočavaju. Prikaz terena je sada osjenčen pa stvara dojam trodimenzionalnosti a moguć je i pravi trodimenzionalni prikaz. Iscrtavanje iste karte na ekranu prilikom zumiranja (pod istim postavkama, most details) je puno brže u odnosu na 60-tku. Jedina mana ekrana je nešto smanjena vidljivost pri jakom suncu, što se može kompenzirati sa pozadinskim osvjetljenjem i isključivanjem sjenčenja terena. Omogučeno je i postavljanje background slika, pa se pametnim (kontrastnim) izborom vidljivost dodatno može poboljšati.

Deklarirano vrijeme trajanja baterija je 15 sati, što je nešto manje od 60-tke (koja ima deklarirano vrijeme autonomije od 18h), ali je i dalje razumno s obzirom na jak procesor i veći ekran koji crpe i više energije. Baterije koje se koriste su i dalje obične baterije formata AA, a preporučuje se korištenje NiMH baterija.

Navigiranje po snimljenoj ruti ili trasi, od odabira (1) do navigiranja (4 i 5)

Rad sa uređajem kao offroad navigacijom je i dalje isti – svodi se na kreiranje ruta, waypointa i/ili tracklogova. Lično, uglavnom se koristim tracklogovima koje crtam u Google earthu i kasnije ih konvertiram u .gpx format i prebacujem u GPS, a waypointe koristim da označim bitna mjesta (raskrsnice, izvore vode…). Kada iz MapSourcea prebacite track u uređaj on neće odmah biti vidljiv, već morate iz opcija “Where to?” odabrati “Tracks” i onda željeni tracklog. Tu imate opciju da vidite kilometražu i vertikalni profil trackloga, što vam može dati uvid u težinu staze koja vas očekuje.

Uređaj posjeduje barometarski altmetar koji se po defaultu automatski kalibrira putem GPS-a kada je GPS signal jak. Ugrađeni altimetar daje prilično precizan vertikalni profil, bez naglih skokova i oscilacija. Naravno, moguće je vidjeti i trenutni atmosferski pritisak kao i plot atmosferskog pritiska po vremenu što može poslužiti za predviđanje vremenskih uslova u skorijem vremenskom periodu (pad atmosferskog pritiska bi mogao značiti loše vrijeme). Osim toga, na putnom računaru je vidljiv podatak o temperaturi zraka koji je nedostajalo na 60CSx.

Kolorado 300 ima ugrađen dvoosovinski elektronski kompas (ovo dvoosovinski znači da uređaj mora biti u horizontalnom položaju da bi kompas prikazivao ispravne podatke) a postoji opcija odredivanja azimuta (kutna udaljenost od sjevera). Treba napomenuti da kompas radi neovisno o mogućnosti prijema GPS signala, pa će raditi i u pećini (ukoliko nema izvora magnetnog zračenja).

Što se tiče rada kao cestovne navigacije tu funkciju obavlja bez problema. Mogućnosti kalkuliranja ruta, traženja po adresi i druge opcije cestovne navigacije funkcionišu korektno. U odnosu na Garminovu Nuvi seriju, nećete imati glasovno navođenje već samo zvučni signal u vidu piska i malo teže ćete upisivati adrese jer nema touch screena, ali to je i logično jer je uređaj, prije svega, namijenjen off-roadu.

Od drugih opcija tu su još i paperless geocaching (više o tome na http://www.geocaching.com/ a ukratko radi se o pronalaženju sakrivenih predmeta u prirodi pomoću gps-a) , hunt & fishing calendar (predvidanje najboljeg vremena za lov i ribolov), sun & moon (kalendar izlaska i zalaska sunca i mjeseca za odredenu lokaciju), preglednik slika, i wireless sharing (dijeljenje podataka bežično sa kompatibilnim uređajima), alarm, calculator itd.

Neke od mogućnosti: 3D mapa (2), prikaz mjesečevih i mjena (4) i povoljnih dana za ribolov (5), te preglednik slika (6)

Na terenu…

Odlučio sam usporediti Colorado 300 i 60CSx u uslovima za kakve su i predviđeni (gusta šuma, oblačno vrijeme…). 60CSx je pokazao malo više oscilacija prilikom stajanja i u krivinama gdje su uglovi trackloga nešto oštriji u odnosu na Colorado 300. Volio bih da sam imao nosač za bicikl koji bi uslove testiranja za oba uređaja izjednačio, ovako sam ih držao u džepovima biciklističkog dresa, u prilično nepovoljnom položaju za prijem GPS signala. Visinski profil, ukupan uspon, dužina dionice i druge informacije su manje-više slične za oba uređaja, s tim da treba napomenuti da je Colorado 300 snimio nešto više trackpointa (segmenata trackloga, 1118 naprema 903 koliko je snimio 60CSx) na istoj dionici. Treba napomenuti da je snimanje trackloga bilo podešeno na automatski a interval snimanja na normal. Ni jedan nije u bilo kom trenutku izgubio GPS signal, bez obzira što su u šumi bili pokriveni dodatim dresom.

Usporedba visinskog profila referentnog 60CSx i testnog Colorado 300 uređaja

Zaključak bi bio da je Colorado 300 logični evolucijski pomak naprijed u razvoju planinarskih GPS uređaja. Cijena mu je slična kao i 60CSx u svoje doba, pa je i sa te strane relativno prihvatljiv s obzirom da se radi o uređaju koji je namjenjen nešto zahtjevnijoj publici koja traži više od osnovnih mogućnosti outdoor navigacije. Cijena testiranog modela je oko 1091,40 KM.

Sve Garmin GPS uređaje možete nabaviti u Technomarketima i na kredit od 12 i 24 rate, bez žiranata.

Testiranje, tekst i foto: Emir Avdović

Prednosti:
-Izdržljiva konstrukcija
-Kvaliteta prijema signala
-Barometarski altmetar
-Elektronski kompas
-Sjenčenje terena na mapi i 3D prikaz
-Interfejs lako upravljiv jednom rukom
-Brzina iscrtavanja mape

Nedostaci:
-Slabija vidljivost ekrana na suncu u odnosu na 60CSx
-Veća potrošnja zbog boljih performansi i većeg ekrana pa je autonomija rada manja
-Kursor na mapi ne prikazuje visinu tačke na koju pokazuje

Dodatne informacije na:
NAVIGO SISTEM BH
Dalmatinska 4, 71000 Sarajevo
tel/fax: +387 33 226 223
e-mail: garmin@bih.net.ba
Popis prodajnih mjesta Garmin proizvoda za BiH:
http://www.navigo-sistem.hr/prodajna_mjesta/2#sales
mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.