Uncategorized

DARUJMO KRV, SPASIMO NEČIJI ŽIVOT!!!

Kada sam ljetos po prvi put posjetio Zavod za transfuzijsku medicinu u Sarajevu kako bih ustanovio koja sam krvna grupa i darovao krv mladiću kojem je bila neophodna (nažalost, nije preživio), u potpunosti sam razbio famu koja je do tada vladala oko mogućih posljedica darivanja krvi. Nekako, htjeli mi to priznati ili ne, većina nas zaobilazi Zavod za transfuziju i darivanja krvi se sjetimo tek kad vidimo nesreću ili nas na to podsjeti slučaj iz neposredne blizine.

Zašto je to tako? Zašto čekamo da se nekom bližnjem desi nesreća pa da tek onda pokažemo svoju nesebičnost? Zašto još uvijek u mnogim glavama vlada mišljenje kako je darivanje krvi nešto loše za organizam, kako igla prijeti zarazom ili, naprosto, kako će to učiniti neko drugi? Nažalost, moja krvna grupa nije se poklapala s mladićem zbog kojeg sam se odlučio na darivanje krvi, ali to me nije spriječilo da isti dan potrošim petnaestak minuta i darujem krv. Iskustva su nevjerovatna: preovladavao je osjećaj kako sam učinio nešto korisno u životu i razbio sam famu oko cijelog procesa. Ni traga od mučnine ili vrtoglavice (krv sam dao u pauzi posla i odmah se vratio na radno mjesto). Već sljedećeg vikenda sam uredno vozio biciklističku turu bez ikakvih problema, i naprosto, nisam osjetio ama baš nikakvu promjenu u organizmu.

Ipak, da bih pristupio dobrovoljnom darivanju morao sam proći ljekarski pregled na licu mjesta, dobiti nalaze krvi i testa na AIDS, sifilis i hepatitis B i C, te upoznati se sa cijelim procesom. Evo nekih informacija preuzetih iz Zavoda za transfuzijsku medicinu:

DA LI STE ZNALI?

 • Krv je tečno tkivo koje cirkulira u krvožilnom sistemu ljudskog organizma.
 • Prosječna odrasla osoba sadrži oko 5 litara krvi u svom organizmu.
 • Krv igra ključnu ulogu u odbrambenom mehanizmu ljudskog tijela.
 • Krv je potrebna za funkcionisanje svih ćelija i organa u ljudskom organizmu, njena glavna funkcija je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima kao i odstranjivanje karbon dioksida.
 • Krvne ćelije proizvodi koštana srž.
 • Svaki ljudski organizam sam proizvodi dovoljne količine krvi.

ZAŠTO DARIVATI KRV?

Krv je nezamjeniv lijek povrijeđenima, oboljelim od hemofilije, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija itd Nažalost, broj djece koja su oboljela od leukemije je u porastu , te im je za liječenje neophodna krv.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su Dobrovoljni Davaoci Krvi (DDK) jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna neophodno je animirati dovoljan broj dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Da li je zdravo i sigurno darivati krv?

Sav pribor koji se koristi pri uzimanju doze krvi (igle, PVC sistemi, PVC kese itd.) je sterilan i za jednokratnu upotrebu, tako da ne postoji mogućnost zaraze.

Ko može darovati krv?

Krv mogu darivati sve osobe dobrog opšteg zdravstvenog stanja starosne dobi od 18 do 65 godina.

Ostali uvjeti su:  Tjelesna težina min. 55 kg. Hemoglobin 135 g/L (muškarci), 125 g/L (žene). Puls 50-100 otkucaja u minuti. Krvni pritisak: sistolični 90-180 mm Hg, dijastolični 50-110 mm Hg.

Muškarci mogu darivati krv svaka 3. mjeseca tj 4. puta godišnje. Žene mogu darivati krv svaka 4.mjeseca tj. 3. puta godišnje.

 • darivanje krvi ne stvara naviku i nije štetno po zdravlje
 • Organizam odrasle osobe tjelesne težine iznad 50 kg ima više od 4,5 l krvi. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava.
 • Nakon darivanja, tečni dio krvi (plazma) se nadoknadi u naredna 24h

Ukoliko se odlučite da darujete krv

 • saznaćete vašu krvnu grupu i nivo hemoglobina u krvi (indirektni pokazatelj nivoa željeza u tijelu
 • nema dobre i loše krvne grupe, samo učestalije i rjeđe za određenu populaciju
 • ukoliko ste 0 Rh negativna krvna grupa pomoći ćete tek rođenim bebama

Nažalost, jedna od 10 osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude i dostupna.

DARIVATI KRV MOŽETE SVAKIM RADNIM DANOM I SUBOTOM OD 07.00 DO 15.00 SATI U ZAVODU ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU U SARAJEVU , ČEKALUŠA 86 (KOD MEDICINSKOG FAKULTETA)

KONTAKT TELEFON 033 567 302; 567 324

MTB.BA poziva bicikliste i sve zdrave osobe da daruju krv. Kvalitet naše krvi je na zavidnom nivou jer se krećemo u prirodi, negativnih posljedica nema a svaka kapljica naše krvi može nekom spasiti život.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.