BH scena Salcano cup

BiH domaćin kongresa biciklističkih saveza Balkana

Nakon starta “Škoda XC lige” biciklistička scena u BiH je svjedok još jednog velikog događaja: u Sarajevu je održan Kongres biciklističkih saveza zemalja Balkana, proširen novim članom, Moldavijom a prisustvovali su i predstavnici biciklističkog saveza Slovenije. Zajednička ocjena je da je saradnja zemalja u regiji neophodna kako bi ove zemlje u budućnosti igrale važniju ulogu u Evropskom i svjetskom biciklizmu. Veliki pomaci su već učinjeni, tu svakako prednjači Turska, ali saradnja će omogućiti sticanje većeg iskustva takmičara i timova, bolje pripreme poput onih na Kipru gdje je trening moguć tokom cijele godine, a sve sa ciljem da zemlje Balkana i ovog dijela Evrope na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, 2016. godine, igraju značajnu ulogu u biciklizmu.

Posebna pažnja je posvećena zemljama poput naše, koja je ove godine po prvi put dobila organizaciju tri brdsko-biciklističke utrke koje se boduju za UCI. Zajednička spremnost svih učesnika je da se Bosna i Hercegovina kandiduje za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a generalnu probu za taj veliki događaj mogla bi imati organizacijom prvenstva Balkana.

 

Takođe, predstavnici Turske su najavili veliku pomoć bh. biciklističkom savezu, naročito u brdskom biciklizmu, te je za očekivati da naši najbolji biciklisti uskoro dobiju trenere koji vode profesionalne klubove, učestvuju u pripremama zajedno sa najboljim klubovima iz regije i nose se rame uz rame sa najboljim biciklistima. Prva prilika za dokazivanje je utrka Salcano Cupa u Tuzli, 30. marta 2012. godine.

U Olimpijskom komitetu gdje je i održan Kongres promovisani su i dresovi i oprema reprezentacije BiH u brdskom biciklizmu.

 

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.