Izvještaji sa vožnji

Baćinska jezera

Baćinska jezera, locirana u blizini Ploča, poznata su svima koji su ikada putovali jadranskom magistralom prema moru, jer plijene svojom prirodnom ljepotom.

Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera, a zanimljiva su i po tome što im se dno nalazi ispod nivoa mora.

Ipak, iako smo bezbroj puta prošli pored njih, rijetko tko se odluči svratiti obzirom da svi uvijek žure na more i plaže.

Ali, kako je sada zima i planine su prekrivene snijegom, odlučili smo da biciklima krenemo ka jugu i tako dođosmo do biciklističke staze koja vodi oko Baćinskih jezera.

1 2

Staza je duga 10-tak kilometara i idealna je za laganu vožnju sa porodicom, a svaka klupa za odmor se čini kao najbolje mjesto za uživanje, pa se obilazak jezera lako može pretvoriti u cjelodnevnu vožnju.

3 4

Vožnja oko jezera je predivna, ali jezera su ipak ljepša kada se gledaju iz ptičije perspektive, pa smo se odlučili popeti na obližnje brdo i tako malo produžiti našu vožnju.

Međutim, na usponu nismo očekivali „skaline“ zbog kojih smo morali malo i pogurati bicikle, ali je zbog pogleda i spusta na drugu stranu zaista vrijedilo.

5 6

Pored spusta i pogleda, obradovali smo se i zrelim šipcima koji su vrlo rijetki u ovo doba godine i koji zaista prijaju nakon napornog uspona.

7 8

Spust vodi prema Pločama, a negdje pri samom kraju dolazimo do puta koji vodi prema bivšoj vojnoj osmatračnici, sa koje se pruža fantastičan pogled na ušće Neretve, luku Ploče i Pelješki kanal odnosno zaljev.

Iako su Baćinska jezera jako lijepa, more nas opet privlači sebi, pa savladavamo i zadnji uspon do ovog vidikovca gdje zaboravljamo na sve napore koji su nas pratili usput.

9 10

Na kraju, uz posljednje zrake sunca, spust do Ploča i vožnja uz obalu, kako bi do kraja iskoristili ovaj nezaboravni zimski dan.

Djani
Mostarac, ljubitelj "laganih istrazivackih tura" putevima kojima ni koze ne idu. I privatnom zivotu je ljubitelj Spaceka i vrstan poznavalac geografije sireg zavicaja :)
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.