Škoda XC liga

XC utrka u Mostaru poprima međunarodni karakter

Još je od tjedan dana ostalo do biciklističke utrke koju organizira Biciklistički klub Mostar u sklopu Škoda XC lige BiH. Ovaj događaj je jedinstven iz više razloga. To će ujedno biti prva službena cross country utrka u povijesti Hercegovine, prva službena biciklistička utrka u Mostaru nakon 50 godina, te prva cross country utrka u kojoj sudjeluje jedan biciklistički klub iz Hercegovine. Kako ističu organizatori utrke koja će se u nedjelju,25. 3. održati na platou Goranaca, sve pripreme za utrku su u završnoj fazi i realiziraju se bez većih problema, tako da će Mostar biti spreman da ugosti stotinjak biciklista iz cijele BiH, ali i iz Hrvatske i Srbije. Ono što je još ostalo jeste da idući vikend bude lijepo vrijeme, a prema meteorološkim prognozama, tako bi i trebalo biti.

Na utrci će, osim licenciranih vozača, moći sudjelovati i rekreativci, a kotizacije za utrku neće biti. Jedino će nelicencirani vozači, odnosno rekreativci u kategoriji Hobby, morati uplatiti dnevno osiguranje u iznosu od 5 konvertibilnih maraka. Maloljetne osobe koje nisu licencirane trebat će predočiti potvrdu jednog od staratelja da im je dopušteno da se natječu. Potvrda se može izdati i na mjestu utrke.

Ono što je važno napomenuti jeste da je za sve vozače obvezna zaštitna kaciga  te da voze na vlastitu odgovornost. Organizator ne snosi odgovornost ni za za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama. Sve utrke voze se isključivo MTB biciklima (kotači 26” ili 29”). Nije dozvoljeno korištenje cestovnih, ciklocross ili trekking bicikala s 28” kotačima. Kategorije mlađih natjecatelja mogu voziti MTB bicikle i s dijametrom kotača manjim od 26”.

Pogledajte profil staze

Staza za utrku je kružna i duga je 6600 metara. Ovisno o kategoriji, vozit će se od dva do četiri kruga. Tako će rekreativci voziti dva kruga, dok će četiri kruga voziti kategorije Elite i U23.

Start utrke na platou u Gorancima bit će u 12 sati, a prijave za utrku primat će do jednog sata prije početka utrke. Prijave se mogu slati on-line putem obrasca na http://bkmostar.ba/web/obrazac ili popuniti na mjestu utrke. Iz Biciklističkog kluba Mostar savjetuju svima koji će sudjelovati na utrci da svoje prijave izvrše preko on-line obrasca kako bi se proces dodjele stratnih brojeva mogao što brže provoditi na mjestu utrke.

Za prva tri prvoplasirana natjecatelja u svim kategorijama bit će osigurane novčane ili robne nagrade, te će im se uručiti pokali, odličja i priznanja.

Za najtecatelje i gledatelje bit će organiziran besplatan ručak. Sve nazočne zabavljat će DJ Nikić i mostarske mažoretkinje, a predviđen je i kraći mimohod konjičkih klubova s područja Mostara.

Za sve koji žele doći na Gorance i pogledati ovu jedinstvenu manifestaciju bit će osiguran besplatan prevoz. Dva autobusa će prema mjestu utrke krenuti s Rondoa u 10 sati

Treba napomenuti da će dan prije utrke, 24. 3.  u 12:00 biti upriličena promocija downhill (DH) staze na brdu Fortica iznad Mostara. To je isto jedinstven događaja za Mostar i Hercegovinu, i do sada se već prijavilo oko 30 ljubitelja adrenalina iz cijele BiH, ali i Hrvatske.

Pogledajte i detaljan  profil DH staze

Za sve zainteresirane DH vozače bit će obezbijeđen vertikalni transport CILJ-START.

Planirano je također da se održi i revijalna utrka ukoliko se pokaže interesovanje za istu.

Više o ovoj temi pratite na MTB.ba forumu na temi http://www.mtb.ba/forum/index.php?topic=3565

Generalni sponzor XC utrke u Mostaru je Škoda Auto, zlatni Croatia Osiguranje, a brončani Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar. Pokrovitelji su Sportski savez Grada Mostara, Eko udruga Vilino Polje, Trek, Red Bull, HT Eronet, prirodna izvorska voda Planinski biser, hotel Bevanda,, te Foto Studio Rezo. Partneri utrke su Konjički klub Mostar,HPD Prenj 1933, HGSS, GSS Mostar, te Konjički klub Goranci, te Catering Piramida

Sve utrke bit će medijski praćene, a reportaže emitirane u sklopu Sportskog programa BHT1. Utrku će medijski pratiti i portal Bljesak.info te, Radio Dobre Vibracije, Dnevni list, portal MTB.ba te magazin BHSportlife.

Više informacija o utrci i propozicije utrke mogu se saznati na web stranici http://bkmostar.ba

Generalni pokrovitelj XC lige BiH je Škoda, stoga je i naziv “Škoda XC liga”, a organizira je MTB asocijacija Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine. Izvršni organizator lige je Udruga brdskih biciklista iz Sarajeva MTBA u suradnji s Biciklističkim klubom Mostar, Rekreativnim biciklističkim klubom Japod iz Bihaća, Biciklističkim klubom Bihać74, Biciklističkim klubom Živinice, Brdsko-biciklističkim klubom Extreme iz Tuzle, te Planinarsko-alpinističkim klubom Summit iz Banja Luke. Osim Mostara, utrke se još voze u Bihaću (29. 4.), Tuzli (10. 5.), Sarajevu (1. 7.), te zadnja u Banjoj Luci (9. 9.).

Inače, utrka u Mostaru poslužit će kao selekcija i zadnja provjera bh. reprezentativaca pred utrku međunarodnog MTB Salcano cupa u Tuzli (31. 3.) koja se u organizaciji Biciklističkog saveza BiH po prvi puta održava u BiH.  Osim u Tuzli, utrke Salcano cupa održat će se u Banjoj Luci 27. 5. i Sarajevu 26. 8.

mekee
Za život i provod zaradjuje kao programer. Vozi srebreni FS bajk i rijetko ga pere.
http://www.mtb.ba

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.